Заява про звільнення за власним бажанням

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Якщо працівник прийняв рішення завершити кар’єру в компанії, неодмінно шукатиме бланк заяви на звільнення за власним бажанням. Роз’ясніть працівнику, що оформлення такої заяви залежить від причини звільнення. Скачайте та покажіть колезі зразок заяви на звільнення за власним бажанням.

Особливості звільнення за власним бажанням регламентує стаття 38 КЗпП. Підстав для такого звільнення чимало, зокрема працівник:

  • знайшов іншу роботу або має можливість не працювати,
  • не може продовжувати роботу через поважні причини для розірвання трудового договору (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості тощо) ;
  • звільняється, оскільки роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору;
  • вимушений вдатися до звільнення під час воєнного стану, бо підприємство розташоване в районі  активних бойових дій, й існує загроза його життю і здоров’ю.

Тож форма заяви на звільнення за власним бажанням залежить, зокрема, від його причини.

Зразок заяви про звільнення з роботи за власним бажанням

Ще одне запитання, на яке часто доводиться відповідати кадровикам: за скільки днів подають заяву про звільнення за власним бажанням.
Це залежить від причини розірвання трудового договору. Якщо працівник звільняється без поважної причини, має написати заяву на звільнення за два тижні.

Заява на звільнення за власним бажанням з попередженням: зразок

Заява на звільнення за власним бажанням з попередженням: зразок

СКАЧАТИ

Якщо ж  заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до закладу освіти; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник (ст. 38 КЗпП).

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформленняЗвільнення за власним бажанням під час відпустки для догляду за дитиною

Також роботодавець має звільнити працівника у строк, зазначений у заяві, якщо підприємство розташоване в районі, де ведуться бойові дії, й існує загроза життю та здоров’ю працівника (ст. 4 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX). Неодмінно стане у пригоді зразок заяви на звільнення під час воєнного стану.

Ольга Догадіна керівник експертної групи «Експертус Кадри», Київ
Під час війни потреба в дистанційному звільненні зросла. Тож, коли така ситуація трапиться з вами, то не застане вас зненацька.

Заява на звільнення за власним бажанням з поважної причини: зразок

Заява на звільнення за власним бажанням з поважної причини: зразок

СКАЧАТИ



зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді