Графік відпусток 2025

Автор
порталу «Кадровик-01»
Чи стикалися ви з ситуаціями, коли працівники не задоволені графіком відпусток? Або ж, можливо, ви шукаєте способи оптимізувати процес складання графіка, адже скоро вже потрібно буде складати графік відпусток 2025 року. Як скласти графік відпусток на 2025 рік без помилок – у статті.

Графік відпусток 2025

Для того, щоб зрозуміти як скласти графік відпусток 2025 правильно, потрібно розуміти його цінність та обов’язковість. Графік відпусток 2025 — це документ, який складає роботодавець і в якому вказані періоди щорічних оплачуваних відпусток для кожного працівника. Він є важливим інструментом планування як для роботодавця, так і для працівників. А його складання — одним із найважливіших аспектів кадрового обліку. 

Чому графік відпусток важливий?

  1. Планування роботи: дозволяє роботодавцю розподілити робоче навантаження таким чином, щоб відсутність деяких працівників у відпустці не призвела до збоїв у роботі підприємства.
  2. Гарантія відпочинку працівників: фіксує право кожного працівника на щорічну оплачувану відпустку і забезпечує його використання в плановому порядку.
  3. Уникнення конфліктних ситуацій: складання графіка за погодженням з працівниками мінімізує можливість непорозумінь щодо термінів відпустки.
Ірина Житкова шеф-редактор системи «Експертус Кадри», Київ
Відповідаю на запитання кадровиків: у яких випадках треба змінювати чи доповнювати графік відпусток, а в яких — ні.

Як скласти графік відпусток на 2025 рік

При складанні графіка відпусток необхідно враховувати:

  1. Інтереси підприємства: відпустки працівників не повинні негативно впливати на роботу підприємства.
  2. Особисті інтереси працівників: бажання працівників відпочити в певний період року повинні бути враховані в міру можливості.
  3. Законодавство: графік відпусток 2025 повинен відповідати вимогам трудового законодавства та включати в себе такі щорічні відпустки: основну, зокрема невикористану за минулі роки, додаткову за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, додаткову за особливий характер праці, інші додаткові, передбачені законодавством (за стаж держслужбовцям, посадовим особам ОМС тощо).

ВАЖЛИВО!

Починайте готувати графік відпусток 2025 в листопаді-грудні та прослідкуйте, щоб у ньому  були всі працівники підприємства, незалежно від дати працевлаштування і статусу.

Якщо Вас все ж турбує питання; «Як скласти графік відпусток 2025 року?», пропонуємо скористатися нашим шаблоном

Графік відпусток 2025 (шаблон)

Графік відпусток 2025 (шаблон)

СКАЧАТИ



зміст

Особливості трудових договорів із сумісниками

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді