Оплата листка непрацездатності учаснику бойових дій

Законодавчо установлено, що учасники бойових дій мають пільгу на оплату листка непрацездатності. Тобто лікарняні їм оплачуються у 100%-му розмірі середньої зарплати. Але чи буде застосовано таку пільгу, якщо, наприклад, страховий стаж учасника бойових дій за останні 12 місяців менший 6 місяців?

Відповідно до статті 5 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII (далі — Закон № 3551) учасники бойових дій — це особи, які брали участь у виконанні бойових завдань, захищаючи Батьківщину у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час.

Для цієї категорії осіб законодавчо встановлено низку пільг. Окрім інших пільг, установлених для учасників бойових дій статтею 12 Закону № 3551, однією із вагомих є оплата лікарняних у 100%-му розмірі середньої заробітної плати/доходу, не залежно від страхового стажу.

Для отримання такої пільги необхідно надати копію посвідчення учасника бойових дій, яке й стане підтвердженням права на пільгу

Обчислення страхового стажу учасника бойових дій

Страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Дійсно, ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону № 3551, допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100% середньої заробітної плати/доходу (п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV; Закон № 1105).

Проте за працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які отримували компенсаційні виплати, що виплачував роботодавець за рахунок коштів державного бюджету в межах середнього заробітку відповідно до постанови КМУ від 04.03.2015 № 105, єдиний внесок не нараховувався і, відповідно, період отримання таких виплат до страхового стажу не зараховується.

Це визначено, зокрема частиною 7 статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI визначено, що єдиний внесок не нараховується на виплати та не утримується з виплат, що компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та /або введення воєнного стану.

Якщо страховий стаж за останні 12 місяців менший 6 місяців

Період несплати єдиного внеску не включається до страхового стажу застрахованої особи, і якщо страховий стаж особи за останні 12 місяців становить менше 6 місяців, застосовуються норми частини четвертої статті 19 Закону № 1105.

Згідно з частиною 4 статті 19 Закону № 1105 застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, мають страховий стаж менше 6 місяців, мають право на матеріальне забезпечення відповідно до цього Закону в таких розмірах: …допомога по тимчасовій непрацездатності — виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Отже, попри те що учасник бойових дій має право на оплату листка непрацездатності у розмірі 100% середньої заробітної плати/доходу (згідно з п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону № 1105), але його страховий стаж за останні 12 місяців становить менше 6 місяців, то при оплаті матеріального забезпечення буде застосовуватись обмеження, передбачене частиною 4 статті 19 Закону № 1105.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді