Щорічна додаткова відпустка прибиральникам службових приміщень

Прибиральники службових приміщень мають право на додаткову відпустку. Утім, не всі. Якщо прибиральник чистить і миє лише кабінети та коридори, про додаткову відпустку не йдеться. Ключовий чинник, що впливає на можливість отримання додаткової відпустки, — до зони прибирання мають входити і туалети (загальні вбиральні та санвузли).

Прибирання санвузлів і загальних убиралень вітчизняним законодавством віднесено до робіт, що виконуються в умовах підвищеного ризику для здоров’я. Такі роботи дають людині право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці.

Законодавство визначає максимальну тривалість такої відпустки — до 4-х календарних днів (позиція 60 розд. ХХІІ «Загальні професії за всіма галузями господарства» Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290). Утім, це не означає, що прибиральнику автоматично надаються щороку 4 додаткових днів відпусток на додачу до 24-х днів щорічної відпустки.

Конкретну тривалість відпустки (4 дні, 3 або 2 дні) установлюють колективним договором, а за його відсутності — трудовим договором з працівником — залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Але навіть установлення в колдоговорі тривалості відпустки 4 дні теж не означає, що саме стільки отримає працівник.

Адже додаткову відпустку за особливий характер праці надають пропорційно фактично відпрацьованому часу.

У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховують дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих професій.

Обліковувати робочий час має роботодавець.

До стажу, за яким будемо розраховувати конкретну тривалість відпустки прибиральника, врахуємо час, коли він фактично був зайнятий в особливих умовах праці, причому не менше половини тривалості робочого дня. Час перебування в щорічних відпустках теж візьмемо в обрахунок.

Якщо прибиральниця завагітніла і була переведена на легшу роботу, то період такої роботи зарахуємо до стажу для відпустки так само, як і час роботи, коли прибиралися санвузли. Це певна пільга для майбутніх мам.

І все. Усі інші дні, коли працівник не працював з якихось обставин, із стажу для розрахунку тривалості додаткової відпустки прибиральнику виключаємо. І всі дні перебування на лікарняному, і дні відпусток за власний рахунок, і дні перебування у навчальній відпустці.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді