Соціальна відпустка опікуну: тривалість та умови надання

Для працівників, які є опікунами чи піклувальниками дітей, законом передбачено чимало додаткових пільг і гарантій. Законодавство про відпустки прирівнює опікунів до працівників із дітьми і надає опікунам право на додаткову відпустку тривалістю 10 календарних днів щороку. На практиці у працівників кадрових служб найчастіше постають питання щодо документів, які мають надавати опікуни для отримання додаткової відпустки, і до досягнення якого віку дитиною ця відпустка надається.
Чекліст кадровика Скачати документи відділу кадрів

У сучасних умовах кадровик-профі має розумітися не лише на трудовому  праві, а й на сімейному та цивільному.

Так, опіку можна встановити над дитиною, яка не досягла 14 років.

Якщо дитині від 14 до 18 років, установлюють не опіку, а піклування (ст. 243 Сімейного кодексу).

Утім, для надання додаткової відпустки не має значення — це опіка чи піклування. В обох випадках працівник матиме право на додаткові дні, що зможе присвятити дитині, яка залишилась без батьківського нагляду.

Опіку чи піклування у більшості випадків встановлює орган опіки та піклування (у певних випадках — суд).

Органи опіки та піклування є районні державні адміністрації або виконавчі органи міських, сільських, селищних рад.

Опікуни та піклувальники мають право на додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів щороку (ст. 182-1 КЗпП, ст. 186-1 КЗпП, ст. 19 Закону «Про відпустки»).

До речі, допоки дитині не виповнилося 15 років опікун/піклувальник ще має право і на щорічну відпустку у зручний час!

При наданні додаткової відпустки опікуну важливо ураховувати, що за певних обставин її тривалість може сягати 17 днів, — якщо у опікуна чи піклувальника є й інші підстави для отримання додаткової відпустки. Усі вони перелічені у статті 19 Закону про відпустки. Тож завдання кадровика — з’ясувати, чи не належить часом опікун і до інших категорій, що мають право на відпустку працівникам із дітьми.

Приміром, якщо жінка, яка має двох власних дітей віком до 15 років, взяла під опіку іншу дитину, тривалість її відпустки рахуватимемо як 17 к. д.

До якого віку дитини надавати цю відпустку?

По-перше, «дитиною» особа вважається до 18 років, до повноліття (ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства»). Звісно, якщо за законом вона не набуває прав повнолітньої раніше (приміром, у зв’язку з одруженням, але ми з вами про це можемо й не дізнатися…)

Варто знати, що після досягнення підопічним 14 років опікун стає піклувальником автоматично, жодного спеціального рішення щодо цього не приймається, паперової тяганини немає) (ст. 76 Цивільного кодексу).

Надання додаткової соціальної відпустки опікуну оформлюємо наказом. Як і у випадку будь-якої іншої відпустки.

А як підставу для надання відпустки вкажемо реквізити Рішення про призначення особи опікуном (піклувальником), що його прийнято відповідним органом (державна адміністрація, виконавчий орган ради, суд).

Реквізити Рішення буде вказано у посвідченні опікуна (піклувальника).

Додаткова відпустка опікуну не підлягає поділу на частини. Святкові і неробочі дні у тривалість цієї відпустки не враховуватимемо. Із важливого додамо — ця відпустка не згоряє. Якщо з певних причин опікун не скористався нею у певному році, він може використати її у подальшому, або отримати за неї компенсацію при звільненні.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"



зміст

Письмові комунікації для кадровика

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді