Військова служба працівників за призовом офіцерів запасу — 2017: нова категорія для збереження посади і середнього заробітку

Призов офіцерів запасу почнеться у лютому 2017 року. Цієї зими — одна з найрезонансніших новин. Про мобілізацію не йдеться, адже військова служба за призовом осіб офіцерського складу — це окремий вид військової служби. Рішення про раптовий призов офіцерів запасу обумовило і надання належних гарантій у сфері праці. Розглянемо докладно.

На Різдво набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби» від 06.12.2016 № 1769-VIII (далі — Закон № 1769). Відтак:

Саме з 07.01.2017 діють нові правила з визначення обсягу гарантій, які власник або уповноважений ним орган (далі — роботодавець) зобов’язаний забезпечити працівникам, що виконують військовий обов’язок в особливий період.

Гарантії працівникам, які виконують військовий обов’язок

Наразі стаття 119 КЗпП (ч. 3) визначає такі гарантії для працівників, які виконують військовий обов’язок, зокрема і для призваних офіцерів запасу:

Категорія працівників

Гарантії

Хто забезпечує

Призвані:

  • на строкову військову службу;
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Або прийняті:

на військову службу за контрактом, у т. ч.  шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення

Зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток

  • Підприємства, установи, організації, фермерські господарства, сільськогосподарські виробничі кооперативи незалежно від підпорядкування та форми власності
  • Фізичні особи — підприємці

Після набрання чинності Законом № 1769 до категорій військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом і користуються гарантіями щодо збереження місця роботи, посади та середнього заробітку, додалася ще одна — особи офіцерського складу (далі — офіцери). І якщо з іншими категоріями військовослужбовців за призовом фахівці кадрових служб мали справу, то призов офіцерів — явище для більшості нове.

Громадянам України, які мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити та атестовані до офіцерського складу, присвоюється відповідне первинне військове звання офіцера запасу. За необхідності вони, за наказом Міністра оборони України, підлягають призову для проходження військової служби осіб офіцерського складу (ч. 5 ст. 11 Закону № 2232).

Як бачимо, на відміну від мобілізації, яка потребує видання Президентом відповідного наказу, що затверджується парламентом, для призову офіцерів достатньо наказу міністра. Строк служби, кількість осіб, яких необхідно призвати, та військово-облікові спеціальності, за якими здійснюватиметься призов, також визначає Міністр оборони України (п. 216 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 № 1153/2008; далі — Положення).

На військову службу можуть бути призвані офіцери запасу віком до 43 років, максимальний строк служби — 18 місяців (абз. 2 ч. 7 ст. 23 Закону № 2232, п. 10.1 розділу X Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 10.04.2009 № 170; далі — Інструкція).

Увага!

Призову не підлягають офіцери запасу, які проходили військову службу (п. 10.7 розділу X Інструкції).

Після оголошення призову офіцери, яким надійшла повістка військового комісаріату, зобов’язані прибути за адресою та в термін, вказані в повістці. Неприбуття офіцера до районного (міського) військового комісаріату в установлений строк можливе лише з поважних причин, з-поміж яких:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба офіцера запасу або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича або близького родича його дружини.

Поважність причини неявки має бути підтверджена документально.

Призов офіцерів на військову службу здійснюється після обов’язкового медичного огляду. Тож, увільненню працівника від роботи у зв’язку із призовом передуватиме увільнення для проходження медичного огляду.

Початком проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу є день відправлення у військову частину з районного (міського) військового комісаріату.

Важливо!

Про призов офіцера на військову службу військові комісаріати письмово інформують державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, в яких зазначені громадяни працюють, навчаються або зареєстровані як безробітні (п. 216 Положення).

Як повідомив заступник начальника Головного управління персоналом Генерального штабу Збройних Сил України полковник Марк Андрусяк в ефірі радіо «Армія ФМ», перший призов на військову службу за призовом осіб офіцерського складу військовими комісаріатами розпочнеться у лютому 2017 року і надалі проводитиметься щокварталу.

Недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, дає підстави для притягнення винних посадових осіб роботодавця до адміністративної відповідальності. Розмір штрафу становить від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 7 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Юридичній особі загрожують фінансові санкції у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Про інші новації у трудових відносинах з працівниками, які виконують військовий обов’язок у 2017 році, — на строковій військовій службі чи як «контрактники», читайте в ексклюзивному аналітичному огляді в журналі «Кадровик-01» № 2/2017 та в системі «Експертус Кадри».


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді