Порядок прийняття на роботу у вихідний, святковий чи неробочий день

При переведенні працівників з однієї організації до іншої, дата прийняття на роботу припадає на святковий день. Чи можуть виникнути трудові відносини у неробочий, вихідний або святковий день? У якій послідовності документувати кадрові процедури?

Розглянемо процедуру прийняття на роботу у вихідний день на прикладі таких дат: 30 квітня — запланована дата звільнення, 1 травня (державне свято) — прийняття.

Кодекс законів про працю України (КЗпП) не містить заборони щодо укладання трудового договору з дня, що статтею 73 КЗпП визначено як вихідний, святковий чи неробочий.

Утім, документуванню (зокрема, датам) слід приділити особливу увагу.

Порядок може бути таким:

1.Необхідно видати наказ про звільнення у зв’язку з переведенням пунктом 5 статті 36 КЗпП. Дата наказу може бути як 30 квітня, так і інша, приміром, 28 або 29 квітня. Дата звільнення, що вказана у наказі, — 30 квітня.

Увага!

Згідно з ДСТУ 4163–2003 дата наказу — це дата його підписання. Дату оформлюють цифровим способом. Елементи дати наводять арабськими цифрами в один рядок у послідовності: число, місяць, рік (наприклад, 18.09.2015; 05.10.2015). Дата є обов’язковим реквізитом будь-якого документа.

2. 30 квітня — це останній день роботи в організації А.

У цей день працівник має отримати повний розрахунок і трудову книжку (ст. 116 КЗпП). Тобто теоретично 30 квітня працівник може прийти з трудовою книжкою в організацію Б і подати заяву про прийняття на роботу.

3. Працівник пише заяву про прийняття на роботу в організацію Б: «Прошу прийняти у порядку переведення з організації А з 1 травня...». Дата заяви — 30 квітня.

4. Кадрова служба організації Б видає наказ про прийняття на роботу з 1 травня.

Дата наказу — 30 квітня.

Увага!

Ознайомити працівників з наказами про прийняття на роботу, посадовими (робочими інструкціями), Правилами внутрішнього трудового розпорядку та іншими локальними актами (за потреби) слід також 30 квітня.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді