Переміщення працівника на інше робоче місце

Згідно з положеннями статті 33 КЗпП переміщенням працівника вважається зміна його робочого місця в межах однієї компанії в одній і тій самій місцевості.

Приміром, переміщенням вважатиметься доручення йому виконання роботи з іншим обладнанням або в іншому структурному підрозділі компанії, за умови виконання функціональних обов’язків в межах спеціальності або посади.

При переміщенні працівника на інше робоче місце роботодавець обов’язково повинен дотримуватись таких передумов:

  • у разі переміщення не має бути завдано шкоди здоров’ю або працездатності, а також робота не може бути протипоказана працівнику за станом здоров’я;
  • переміщення має бути здійснено винятково в межах трудового договору, укладеного між працівником та компанією. Примушувати працівника до виконання робіт, непередбачених положеннями трудового договору, не допускається;
  • внаслідок переміщення не буде змінено істотні умови праці співробітника;
  • необхідність переміщення має бути мотивованою, враховувати інтереси як роботодавця, так і працівника, і спрямована на оптимізацію виробничого процесу в цілому.

Переміщення слід оформляти наказом про переміщення працівника.

Зразок наказу про переміщення працівника (скачати)

Переміщення працівника на інше робоче місце

Якщо в результаті переміщення заробітна плата працівника буде зменшена з незалежних від нього причин, роботодавець протягом двох місяців з дня переміщення зобов'язаний ініціювати співробітнику доплату до рівня попереднього середньомісячного заробітку.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді