Що таке капсула ділового гардеробу?

Ваш офісний гардероб має бути доречним, респектабельним і зручним. Щоб не перенавантажувати шафу великою кількістю речей, використовуйте принцип капсули. Ми розповімо, як організувати діловий гардероб, який допоможе вам виглядати бездоганно кожний день.

Що включає капсула ділового гардероба

Гардеробна капсула — це обмежений набір речей, які створюють велику кількість комплектів, поєднуючись між собою за кольором і стилем. Наприклад, з 15 вдало підібраних предметів одягу та аксесуарів можна скласти до 38 готових образів.

Ділова капсула містить базовий одяг і аксесуарну групу — взуття, сумки, прикраси, хустки, окуляри.

Що таке капсула ділового гардеробу?Ваші колеги цікавляться: швидка йога за робочим столом

Формуйте базу ділового гардероба для двох погодних сезонів: холодного (пізня осінь, зима, рання весна) і теплого (пізня весна, літо, рання осінь). Предмети офісного одягу для обох сезонів відрізняються лише за складом тканини і відтінками. Аксесуари працюють протягом всього року, тому під час купівлі звертайте увагу на якість. З чого складається мінімальний сезонний діловий гардероб?

Одяг:

  • костюм зі спідницею;
  • спідниця іншого силуету або кольору;
  • костюм з брюками;
  • брюки іншого силуету, довжини або кольору;
  • додатковий жакет;
  • 1-2 сукні класичних фасонів;
  • 2-3 блузки або сорочки з довгим рукавом;
  • 3-5 блузок або топів з закритим плечем;
  • трикотажна двійка.

Аксесуари:

  • 1-2 пари класичних туфель-човників на підборах різної висоти;
  • 1-2 пари зручного офісного взуття — лофери, оксфорди тощо;
  • 1-2 сумки жорсткої форми;
  • 1-2 шовкових хустки-каре або шарфа;
  • сережки, кулон, витончене намисто і кільце.

Якщо дозволяє дрес-код, включіть в цей список:

  • тонкий трикотажний джемпер;
  • прямий цупкий кардиган;
  • класичні темно-сині джинси без декору.

В шафі розвішуйте костюми не комплектом, а окремо — жакети до жакетів, штани до інших штанів. Тоді ви будете сприймати їх як окремі предмети гардероба і частіше поєднувати з іншими речами.

За якими параметрами вибирати одяг і аксесуари

Щоб усі елементи капсули поєднувалися і ви могли скласти елегантні образи, продумайте систему підбору одягу і аксесуарів. Закладіть в цю систему три важливі параметри: стиль, колір і посадка по фігурі.

Стиль. Діловий дрес-код спирається на класичний стиль, тому вибирайте прості силуети без декоративних деталей. Речі стриманого дизайну довго не втрачають актуальності, і вам буде простіше комбінувати їх.

Колір. За межами офісу ви обираєте одяг улюблених відтінків. На роботі орієнтуйтеся на правила дрес-коду. Найкраще буде, якщо ваша ділова капсула буде складена з одягу, витриманого в 2-3 основних кольорах і їх відтінках. Відтінки в діловій капсулі ділять на основні, світлі й акцентні.

Основні — це темні відтінки для базових елементів гардеробу. Наприклад: синій, чорний, сірий, бордо, темно-зелений, чорнильно-фіолетовий. Купуйте пальто, костюми, спідниці, жакети, брюки, взуття, ремені та сумки таких кольорів.

Світлі — найбільш розбілені кольори в капсулі. Наприклад: блакитний, світло-рожевий, ванільний, лавандовий, бірюзовий. Вони контрастують з темними основними кольорами, тому підходять для блузок, топів і сорочок.
Поєднання найтемнішого відтінку з найсвітлішим дасть максимальний контраст і зробить ваш образ авторитетним і ошатним.

Акцентні — найяскравіші кольори вашого ділового образу. Наприклад: червоний, яскраво-синій, яскраво-фіолетовий, смарагдовий. Роль акцентних відтінків — делікатно і витончено оживляти сухуватий офісний образ. Використовуйте їх в аксесуарах.

Яскрава річ в діловому образі має бути лише одна.

Портрет ідеального помічника

Як поєднувати елементи одягу всередині капсули

На роботі нас найчастіше бачать за столом. Тому, коли ви міняєте тільки верхню частину костюмного ансамблю, створюється враження, що змінився весь образ. Підбирайте речі для офісного гардероба так, щоб 20-25% становив одяг для нижньої частини тіла і 75-80% — для верхньої. Так ви складете найбільшу кількість комплектів.

Приклад. Якщо основні кольори вашої капсули — сірий, синій і бордо, ви можете придбати темно-синій брючний костюм в сіру смужку і сірий костюм зі спідницею. Обидва жакети будуть поєднуватися і з брюками, і зі спідницею. Додайте однотонні сині штани і спідницю кольору бордо, а також жакет темно-сірого кольору в тонку клітку. Ці предмети утворюють 12 гармонійних поєднань. Додавайте до них сорочки, блузки і топи світлих і приглушених відтінків: блакитних, пильно-рожевих, перлинних. Пара шовкових хусток з рубіновими, синіми і блакитними нотами і лакові човники кольору стиглої вишні зроблять образ неповторним. Сумка може бути чорною, синьою, бордо. Чорні човники теж впишуться в капсулу.

Що таке капсула ділового гардеробу?Дізнайтеся, як правильно уточнити у керівника формулювання завдання

Як зробити діловий образ стильним

Переносьте нюанси модних тенденцій в офісний образ, якщо вони не суперечать правилам дресс-коду. У цьому сезоні актуальні костюми, строгі сорочки, спідниці-олівці і чоловіче взуття — лофери, оксфорди, броги. Найсміливіші можуть додати в ділову капсулу брюки-кюлоти. Надягайте їх з сорочками, блузами і топами, які краще заправити всередину.

Ще один актуальний елемент одягу — жилети. Вони поєднуються з брюками, спідницями, сукнями. Обирайте їх в основних кольорах ділової капсули.

Використовуйте кольорові акценти: яскраво-сині або жовті човники — чудова модна інвестиція в ваш гардероб.

8 типових помилок у діловому листуванні: перевірте себе

Резюме

1. З 15 вдало підібраних предметів одягу та аксесуарів можна скласти до 38 готових образів. Протягом двох місяців ви можете не повторюватися.

2. Закладіть в вашу систему підбору одягу і аксесуарів три важливі параметри: стиль, колір і посадка по фігурі.

3. Підбирайте речі для офісного гардероба так, щоб 20-25% становив одяг для нижньої частини тіла і 75-80% — для верхньої. Ви зможете скласти велику кількість комплектів.

Оксана ШИНОВА
імідж-консультант


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді