Небезпечні кадрові поради бухвидань

Кесарю кесареве, а кадровикові — кадрове! Деякі керівники міркують: «Навіщо виписувати кадрові журнали, якщо в бухгалтерських журналах висвітлюють і кадрові питання?» Якщо ваш директор не вважає за потрібне передплачувати професійне кадрове видання — покажіть цю статтю. Особлива увага — на штрафи.


Бухгалтерські журнали висвітлюють і кадрові питання. Але чи достатньо в них інформації для кадровиків? Для бухгалтера мікропідприємства, який додатково тягне ще й кадрову роботу, може, і достатньо. Для повноцінної роботи кадровика — ні. Друге запитання — наскільки якісна ця інформація?

Редакція час від часу стикається зі статтями, в яких експерти з бухобліку дають шкідливі, а подекуди й небезпечні кадрові поради. Для прикладу приведемо один з таких випадків.

Ваш подарунковий демодоступ до журналу «Кадровик-01»

Кадрова задачка з бухгалтерським ухилом

Як думаєте, чи заробив працівник хоча б один день відпустки, якщо не відпрацював навіть половини місяця і звільняється? На думку автора статті в одному з бухгалтерських журналів — ні.

Давайте перевіримо. Припустимо, новий працівник пропрацював 8 днів і звільнився за угодою сторін. Чи належить йому компенсація за щорічну основну відпустку?

При звільненні працівника роботодавець виплачує грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (ст. 24 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Скористаємося формулою, яку рекомендує застосовувати Мінсоцполітики у листі «Щодо грошової компенсації працівникам за невикористані дні щорічної та додаткової відпусток» від 24.06.2011 № 208/13/116-11:

24 ÷ (365 − 11) × 8 ≈ 0,54,

де 24 — тривалість щорічної основної відпустки,
365 — днів у календарному році,
11 — святкових і неробочих днів у році,
8 — кількість відпрацьованих днів за робочий період, за винятком святкових та неробочих днів,
0,54 — кількість календарних днів щорічної відпустки, що належить працівнику.

Якщо працівник працював 7 днів і тривалість щорічної відпустки 24 дні, то за цією ж формулою вийде ≈ 0,47 днів.

Надають відпустки у календарних днях (ч. 1 ст. 5 Закону про відпустки). А от як заокруглювати та чи заокруглювати кількість днів відпустки, за які виплачують компенсацію, законодавство не врегульовує.

На практиці кількість днів відпустки, що підлягають компенсації, заокруглюють до цілого за математичним правилом: якщо після коми — 5 і більше, результат заокруглюють у більший бік. Якщо менше — цифри після коми відкидають. Так само пропонує заокруглювати результат Мінсоцполітики у листі від 24.06.2011 № 208/13/116-11.

У нашому випадку 0,54 заокруглюємо до 1, а 0,47 — до 0. Отже, якщо працівник працював 7 днів, він не заробив компенсацію за відпустку, якщо 8 — заробив один день.

Наразі можна сперечатися — платити компенсацію за 0,5 дня чи за 1 день. Але однозначно неправильно — нічого не заплатити.

Зауважте: у прикладі ми розраховували компенсацію, виходячи з мінімальної тривалості щорічної основної відпустки — 24 календарних дні.

Педагогічні працівники з відпусткою тривалістю 56 днів заробляють принаймні один день, що підлягає компенсації, пропрацювавши всього три дні.

Унаочнимо прикладом. Педагог пропрацював 3 дні і звільнився. Тривалість щорічної основної відпустки — 56 днів.

Педагогам рахують відпустку інакше:

Як розрахувати выдпустку педагогам

Розраховуємо за цією нормою кількість днів щорічної відпустки педагога:

5,6 ÷ 30 × 3 ≈ 0,56,

де 5,6 — кількість календарних днів відпустки за місяць роботи,
30 — календарних днів у місяці,
3 — кількість календарних днів, які працював педагог, за винятком святкових та неробочих днів.

Після заокруглення отримуємо один календарний день.

Отже, педагогу, що пропрацював 3 дні, належить компенсація за один день відпустки.

Небезпечні кадрові поради бухвидань
Ірина Іванченкошеф-редактор журналів «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри
Не чекайте інспектора, перевірте свої знання з трудового права та кадрового діловодства просто зараз.

Підсумок. Можна сперечатися, як заокруглювати та чи заокруглювати взагалі кількість днів щорічної відпустки, за які працівнику слід виплатити компенсацію. Але безперечно — працівник, який пропрацював 8 і більше днів, має право на компенсацію за невикористану щорічну відпустку як мінімум за один день.

Педагогам, що мають право на відпустку тривалістю 56 днів, достатньо трьох днів роботи, щоб заробити право на компенсацію одного дня відпустки.

грошова компенсація педагогам при звільненні

Чим загрожує неправильна відповідь

Що буде, якщо роботодавець не виплатить при звільненні працівнику компенсацію за щорічну відпустку? Держпраці оштрафує. На скільки? Як «пощастить», адже суди не мають однозначної позиції. Одні вважають, що це порушення мінімальних гарантій в оплаті праці, тому штраф — 10 мінімальних зарплат (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП, рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 16.07.2018 у справі № 809/822/18).

Деякі суди кваліфікують невиплату компенсації як порушення інших вимог трудового законодавства, штраф — одна мінзарплата (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП, постанова Другого апеляційного адміністративного суду від 31.07.2019 у справі № 440/4123/18).

У 2019 році мінімальна зарплата — 4173 грн. Погодьтеся, в Україні мало працівників, у яких середньоденний заробіток більший за цю суму. Тож роботодавцю дешевше виплатити компенсацію за один день відпустки і не мати жодного клопоту під час інспекційних відвідувань, аніж заплатити штраф, нехай і в розмірі мінімальної зарплати, і середній заробіток працівнику за затримку повного розрахунку при звільненні.

Що робити кадровику, аби підприємство не оштрафували? Керуйтеся в роботі журналом «Кадровик-01» і не читайте бухгалтерських газет ані до обіду, ані після нього.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді