Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

UA RU
Трудовий договір — тільки письмовий, графік відпусток за — бажанням, 30 к. д. відпустки без збереження зарплати, додаткова угода про звільнення... Дізнайтеся, які ще новації заклав Уряд у проєкті Закону «Про працю», що має замінити КЗпП

У 2020 році ваша робота зміниться. На кожного з нас чекає повне перезавантаження трудового законодавства. Парламент планує у найближчі місяці розглянути урядовий проєкт Закону «Про працю», який зареєстрували у Верховній Раді 28.12.2019 за № 2708 (далі — Проєкт № 2708).

Скачати текст законопроєкту

Уряд планує замінити Кодекс законів про працю Законом «Про працю». Втратять чинність не лише КЗпП, а й Закони «Про відпустки», «Про оплату праці» та інші нормативно-правові акти.

У Проєкті № 2708 — 10 глав, 98 статей. Якщо Парламент ухвалить цей проєкт, Закон набере чинності через шість місяців з дня, наступного за днем опублікування. У вас буде час, щоб адаптувати свою роботу до нових правил, а журнал «Кадровик-01» у цьому допоможе.

Сьогодні — огляд ключових новацій.

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Скачати презентацію

Трудовий договір як обов’язковий документ

Трудовий договірСКАЧАТИ ЗРАЗОК

Трудовий договір стане ключовим документом не лише у взаєминах між працівником та роботодавцем, а й у кадровому діловодстві.

Поширеної нині «усної» форми трудового договору, що передбачає заяву і наказ про прийняття, не буде. Замість заяви — документ під назвою «Трудовий договір».

Трудові договори укладатимемо письмово: на папері або в електронному вигляді з електронним цифровим підписом. Змінюватимемо або доповнюватимемо трудовий договір додатковими угодами.

Мінекономіки затвердить примірні форми трудового договору та додаткової угоди (ч. 1, 4 ст. 25, ч. 5 ст. 28 Проєкту № 2708).

Види трудового договору

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Зараз маємо безстроковий і строковий трудові договори, у т. ч. про тимчасову, сезонну роботу, роботу за контрактом. Різновидів трудового договору побільшає:

  • безстроковий
  • строковий
  • короткостроковий
  • сезонний
  • з нефіксованим робочим часом
  • учнівський
  • з домашнім працівником

Максимальний строк строкового трудового договору — 5 років.

➤ Детальніше про нові трудові договори 2020

Звільнення

Проєкт № 2708 зберігає такі підстави звільнення, як закінчення строку трудового договору, згоду сторін, ініціативу працівника.

Щоб припинити трудовий договір, роботодавець і працівник укладатимуть додаткову угоду. Роботодавець грубо порушить законодавство про працю, якщо відмовиться укласти додаткову угоду.

Якщо працівник відмовиться підписувати додаткову угоду про звільнення з ініціативи роботодавця, нічого не виграє

>>>Чому так?>>>

За новим Законом, і працівник, і роботодавець зможуть розірвати трудовий договір з власної ініціативи, не пояснюючи причини (ст. 35 Проєкту № 2708). Єдине — роботодавець повідомлятиме працівника про звільнення залежно від того, скільки той працював у нього:

Строк повідомлення про звільнення

Стаж роботи у роботодавця

за 15 днів

≤ 6 місяців

за 30 днів

> 6 місяців

за 60 днів

> 5 років

за 90 днів

> 10 років

Звільнення з ініціативи роботодавця до закінчення строку повідомлення

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Роботодавець зможе звільнити працівника, який тричі упродовж 180 календарних днів порушив умови трудового договору. >>>Які умови?>>>

Звільнення за невихід на роботу

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Урядовий проєкт дозволяє роботодавцю з його ініціативи звільняти вагітних, жінок під час відпустки з вагітності та пологів, працівників під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку >>>за умови>>>

Трудові книжки

Паперових трудових книжок не буде. Трудову діяльність працівників обліковуватимуть в електронному реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Відомості про прийняття присяги держслужбовця, прокурора, посадової особи місцевого самоврядування, присвоєння рангу також вноситимуть у Державний реєстр.

>>>Як роботодавець дізнається, де у працівника основна робота?>>>

Робочий час

Нормальна тривалість робочого часу не зміниться — 40 годин протягом кожного семиденного періоду. Розробники проєкту зберегли скорочену тривалість робочого часу для неповнолітніх, працівників зі шкідливими умовами праці.

Тривалість щоденної роботи/зміни визначатиме роботодавець з урахуванням консультацій з представниками працівників.

Тривалість перерви на обід — у трудовому чи колективному договорі. Мінімальну та максимальну тривалість перерви для відпочинку та харчування не встановлюють.

Є новації і для осіб, які працюють змінами. >>>Мінімальна тривалість щоденного/міжзмінного відпочинку>>>

Новація від Техноуряду — призупинення дії трудового договору. У цей час роботодавець тимчасово не зобов’язаний забезпечувати працівника роботою, а працівник — працювати. >>>Чи повинен у цей час роботодавець зберігати за працівником заробіток?>>>

Відпустки

Проєкт № 2708 зберіг більшість видів відпусток, що передбачає чинне трудове законодавство:

  • щорічні оплачувані
  • у зв’язку з навчанням
  • соціальні:
    — у зв’язку з вагітністю та пологами
    — для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку
    — працівникам, які усиновили дитину (дітей)
  • без збереження зарплати

>>>Які відпустки Проєкт № 2708 «загубив»?>>>

Види відпусток

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

➤ Детально про кожен вид відпустки

Оплата праці

Роботодавець самостійно визначає норми праці та формує системи оплати праці. Оплату праці визначають у трудовому договорі.

Держава й надалі встановлюватиме мінімальну зарплату в місячному та погодинному розмірі, мінімальний розмір посадового окладу (тарифної ставки), інші мінімальні базові величини в системах оплати праці.

>>>Кому зменшують мінімальні державні гарантії в оплаті праці?>>>

Соціальний захист працівників

Техноуряд у рази скоротив кількість пільговиків, яким не можна встановлювати випробування, залучати до надурочних робіт, до роботи вночі тощо. Наприклад, заборонено працювати вночі лише вагітним, неповнолітнім та особам з інвалідністю на підставі медвисновку. В останніх треба запитати згоду на роботу вночі. Роботодавцям дозволять залучати до роботи вночі жінок з дітьми віком до трьох років.

>>>Більше про нові соціальні гарантії>>>

Трудові спори

Медіація замінить комісію з індивідуальних трудових спорів. Перед тим, як звернутися до суду, або одночасно з цим працівник і роботодавець можуть найняти медіатора, щоб врегулювати трудовий спір. Медіатор допоможе працівнику і роботодавцю вирішити спір і укласти мирову угоду. Звісно — за винагороду згідно з договором.

Чого немає в Законі «Про працю»

Насамкінець

Держава регулюватиме трудові відносини в мінімальному обсязі. Законодавець залишає окремі мінімальні гарантії, наприклад, тривалість щорічної відпустки, розмір доплати за надурочну роботу або вночі. Головним джерелом прав та обов’язків працівника і роботодавця стане трудовий договір.

Нова реальність вимагатиме від кадровика нових компетенцій — уміння прописувати всі умови в трудовому договорі. Вам доведеться перекваліфікуватися на фахівця з договірного регулювання. Це складно, але ви впораєтеся. А «Кадровик-01» — допоможе!

image58

ВАРТО ЗНАТИ

Чому нам потрібна реформа трудового законодавства

Нині трудове законодавство налічує сотні підзаконних нормативно-правових актів. Найдавніші з них навіть не мають номерів реєстрації — Обов’язкова постанова Народного комісаріату праці СРСР «Правила про роботу на відкритому повітрі в холодний час року» від 11.12.1929 та Постанова Ради народних комісарів УСРС «Про суміщення посад і служби родичів в установах, підприємствах і організаціях усуспільненого сектора» від 04.06.1933. З питань оплати тимчасового заступництва ми звертаємося до роз’яснення Держкомпраці СРСР та Секретаріату ВЦРПС від 29.12.1965 № 30/39.

Ці нормативно-правові акти діють на підставі постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.1991 № 1545-XII — допоки в Україні не приймуть нормативний акт із цього питання.

«Трудова Конституція» — КЗпП — також старша за багатьох з нас, 1971 року.

Конституцію в США прийняли у 1787 році. Тому те, що нормативно-правові акти приймали 30–50 років тому, не означає, що вони погані. Навпаки, вони закривають прогалини з питань, не врегульованих за часів незалежності України. Інша справа, що зміни до трудового законодавства вносять несистемно, і з часом їхні норми все більше суперечать одна одній. До того ж принципово змінилися соціально-економічні умови, окремі норми неможливо реалізувати. Наприклад, працевлаштувати одиноку матір із дитиною до 14-ти років, у якої закінчився строковий трудовий договір. Тож очевидно, що трудове законодавство слід осучаснити.

Міністр Милованов розповів про особливості звільнень працівників


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді