Які строки позовної давності застосовують до трудових спорів

Мінсоцполітики роз’яснило, що для вирішення трудових спорів, окрім загальної позовної давності (3 роки) та спеціальної, законом можуть бути встановлені інші вимоги, при яких позовна давність скорочується чи продовжується або взагалі не поширюється

Мінсоцполітики в листі від 06.10.2014 № 3050/0/06/14 надало роз’яснення щодо строків позовної давності, що застосовуються до трудових спорів.

Для вирішення трудових спорів, окрім загальної позовної давності (3 роки) та спеціальної, законом можуть бути встановлені інші вимоги, при яких позовна давність скорочується чи продовжується або взагалі не поширюється, зокрема:

  • при вирішенні трудового спору працівник може звернутися до суду в тримісячний строк із дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права;
  • у справах про звільнення — в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки;
  • у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду без обмеження будь-яким строком.

КЗпП України встановлені строки позовної давності, а тому ці питання врегульовані.

Нагадуємо, що листи міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, рекомендаційний та необов'язковий характер.

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1316

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді