Як часто водії мають проходити медичні огляди?

Міністерство охорони здоров’я України в листі від 22.12.2015 № 3.12-17/2189-ЗПІ-15 надало роз’яснення щодо періодичності медичного огляду водіїв транспортних засобів для підтвердження права на керування транспортним засобом

Міністерство охорони здоров’я України в листі від 22.12.2015 № 3.12-17/2189-ЗПІ-15 надало роз’яснення щодо періодичності медичного огляду водіїв транспортних засобів для підтвердження права на керування транспортним засобом.

МОЗ нагадало, що відповідно до пункту 1.3 Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів (далі — Положення № 65/80), затвердженого наказом МОЗ та МВС від 31.01.2013 № 65/80, періодичному медичному огляду підлягають водії транспортних засобів для підтвердження права на керування транспортним засобом:

  • віком до 55 років (включно) — один раз на 10 років;
  • віком від 56 до 75 років (включно) — один раз на 3 роки;
  • віком від 76 років і більше — один раз на рік.

Водії, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів, підлягають періодичному медичному огляду один раз на рік.

МОЗ зауважило, якщо водій безпосередньо не задіяний для надання послуг з перевезення пасажирів та вантажів, то він підлягає медичному огляду на загальних підставах з періодичністю, встановленою Положенням № 65/80, залежно від віку водія транспортного засобу.

Скорочення терміну дії медичної довідки можливе у разі виявлення медичних протипоказань згідно з Переліком захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами, затвердженого наказом МОЗ від 24.12.1999 № 299.

МОЗ наголосила, що не існує єдиного підходу до визначення терміну дії медичних довідок, які видаються закладами охорони здоров’я, оскільки мета їх видачі є різною, а отже і різний термін дії.

 

Ваше підприємство займається перевезеннями пасажирів чи вантажів? У штаті є водії? Відповіді на запитання щодо періодичності медоглядів водіїв транспортних засобів різних категорій, відсторонення у разі проблем зі здоров’ям, оформлення кадрових документів Ви знайдете у системі «Експертус Кадри»:

З якою періодичністю повинні проходити медогляд водії легкових і вантажних автомобілів

Визначаємо у кадрових документах строки проходження попереднього медичного огляду

Періодичні медогляди для працівників, які періодично виконують функції водіїв навантажувачів

Які дії роботодавця, якщо під час передрейсового огляду встановлено високий артеріальний тиск у водія

Чи зобов’язана автотранспортна організація розробляти власне Положення про медичний огляд водіїв транспортних засобів

Визначення тривалості роботи водія-сумісника

 

 

Підготувала Ольга Савченко,

експерт Експертус Кадри


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
15542

Фізіогноміка — сучасний нетрадиційний метод підбору персоналу

Сьогодні до нетрадиційних методів добору працівників вдається все більше роботодавців. Застосування новітніх підходів до підбору персоналу стає ключовим фактором успіху. Не ризикуйте своїм майбутнім, наймаючи випадкових людей, зробіть ставку на професіоналів, які допоможуть вам досягти амбітних цілей.
85

Гнучка форма зайнятості: адаптація до реалій ринку праці

Гнучка форма зайнятості — це один із зручних варіантів працевлаштування як для роботодавця, так і для працівника. Сучасні умови в Україні та необхідність виїзду за кордон значної кількості громадян працездатного віку спонукають до поширення гнучкої зайнятості, яка передбачає «розмивання» основних стандартів трудових правовідносин
96

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
512441

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29923

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді