Українці відбуватимуть трудову повинність у період мобілізації та воєнного часу

За інформацією прес-служби Міністерства соціальної політики України Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану

За інформацією прес-служби Міністерства соціальної політики України Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану.

За словами Міністра соціальної політики Людмили Денісової, діючий Порядок був затверджений 2011 року. Однак сьогодні документ потребує вдосконалення, з урахуванням сучасних суспільно-політичних викликів та необхідності ліквідації можливих наслідків збройної агресії.

Зокрема, наголосила Людмила Денісова, відтепер у Порядку визначено термін «трудова повинність», який означає, що громадяни залучатимуться до примусового виконання робіт оборонного характеру, а також до ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру у період мобілізації та воєнного часу без обов’язкової згоди.

Міністр зазначила, що також уточнено категорії осіб, які можуть залучатися для виконання таких робіт, шляхом охоплення тих громадян, які забезпечують себе роботою самостійно.

Крім того, до переліку суспільно корисних робіт, що виконуються в умовах воєнного часу, додано види, які спрямовані на забезпечення обороноздатності держави (зокрема, ремонтно-відновлювальні роботи, що проводяться на державних кордонах, аеродромах, фортифікаційних спорудах). Також охоплено інші роботи, пов’язані з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, що виникли в період дії воєнного стану (розбір завалів, доріг тощо, а також виконання робіт, пов’язаних із забезпеченням потреб Збройних Сил та інших військових формувань).

Довідково:

До суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, у тому числі особи, що не підлягають призову на військову службу, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану (крім працездатних осіб, що залучені до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і заброньовані за підприємствами на період мобілізації та воєнного часу з метою виконання робіт, що мають оборонний характер), а саме:

- безробітні та інші незайняті особи;

- працівники функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств, що не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) та не зараховані до складу позаштатних (невоєнізованих) формувань цивільного захисту, — у порядку переведення таких працівників у кількості, що не призведе до повної зупинки виробництва;

- особи, зайняті в особистому селянському господарстві;

- студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;

- особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

З кожною із зазначених категорій осіб укладається строковий трудовий договір.

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
15527

Фізіогноміка — сучасний нетрадиційний метод підбору персоналу

Сьогодні до нетрадиційних методів добору працівників вдається все більше роботодавців. Застосування новітніх підходів до підбору персоналу стає ключовим фактором успіху. Не ризикуйте своїм майбутнім, наймаючи випадкових людей, зробіть ставку на професіоналів, які допоможуть вам досягти амбітних цілей.
85

Гнучка форма зайнятості: адаптація до реалій ринку праці

Гнучка форма зайнятості — це один із зручних варіантів працевлаштування як для роботодавця, так і для працівника. Сучасні умови в Україні та необхідність виїзду за кордон значної кількості громадян працездатного віку спонукають до поширення гнучкої зайнятості, яка передбачає «розмивання» основних стандартів трудових правовідносин
96

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
512440

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29917

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді