Змінено процедуру набуття внутрішньо переміщеними особами статусу безробітного

Внесено низку уточнень до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2013 № 198

Відповідні зміни будуть внесені згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу» від 27.08.2014 № 403.

Відтак передбачено можливість реєстрації безробітних, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні, у будь-якому центрі зайнятості, зручному для відвідування, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування особи.Але основний масив змін усе ж стосується переліку документів, необхідних для такої реєстрації та отримання відповідного матзабезпечення і соцпослуг найменш захищеними категоріями населення (інвалідами, випускниками ВНЗ, переселенцями з окупованої території).

Зокрема, реєстрація останніх за відсутності у них документів, що підтверджують факт звільнення (припинення зайнятості), періоди трудової діяльності та страхового стажу, здійснюватиметься тепер на основі даних Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Від переселенців, які припинили свої трудові відносини у судовому порядку, вимагатиметься пред’явлення відповідного рішення суду, а від переселенців-підприємців — документи, що підтверджують факт припинення іншого виду зайнятості (рішення суду, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців тощо).

Постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування.

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1316

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді