Право жінок на достроковий вихід на пенсію можуть продовжити

Пропонується продовжити передбачене Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» право виходу на пенсію у 55 років непрацюючим жінкам, які мають не менше 30 років страхового стажу

Під час засідання 3 вересня Комітетом розглянуто альтернативні проекти законів: про внесення змін до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (щодо права жінок дострокового виходу на пенсію) (реєстр. № 4476а) та про внесення змін до Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо продовження надання жінкам права дострокового виходу на пенсію (реєстр.№ 4476а-1) та прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу проект закону за реєстр. № 4476а.

Законопроектами пропонується продовжити передбачене Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» право виходу на пенсію у 55 років непрацюючим жінкам, які мають не менше 30 років страхового стажу.

При цьому, якщо законопроектом за реєстр.№ 4476а пропонується надати можливість виходу на пенсію для таких жінок у 55 років без обмеження будь-яким терміном, то законопроектом за № 4476а-1 термін дострокового виходу на пенсію продовжується на 1 рік до 1 січня 2016 року.

Довідково: З 1 жовтня 2011 року відповідно до Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» №3668-VI від 8 липня 2011 року пенсійний вік для жінок, які народилися з 1 жовтня 1956 року по 31 грудня 1961 року, підвищується поступово з 55 років до 60 років.

Водночас у період до 1 січня 2015 року збережено можливість виходу на пенсію жінок після досягнення 55 років. Таке право мають жінки, які звільнилися з роботи за наявності страхового стажу не менше 30 років. У цьому випадку розмір їх пенсії зменшується на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію (пункт 7-2 «Прикінцевих положень» Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
15525

Фізіогноміка — сучасний нетрадиційний метод підбору персоналу

Сьогодні до нетрадиційних методів добору працівників вдається все більше роботодавців. Застосування новітніх підходів до підбору персоналу стає ключовим фактором успіху. Не ризикуйте своїм майбутнім, наймаючи випадкових людей, зробіть ставку на професіоналів, які допоможуть вам досягти амбітних цілей.
85

Гнучка форма зайнятості: адаптація до реалій ринку праці

Гнучка форма зайнятості — це один із зручних варіантів працевлаштування як для роботодавця, так і для працівника. Сучасні умови в Україні та необхідність виїзду за кордон значної кількості громадян працездатного віку спонукають до поширення гнучкої зайнятості, яка передбачає «розмивання» основних стандартів трудових правовідносин
96

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
512439

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29912

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді