Оплата часу на період відрядження

Міністерство соціальної політики України в листі від 06.08.2014 № 1126/13/84-14 роз’яснило питання врахування премій при оплаті відрядження

За роботу в період відрядження відповідно до статті 121 Кодексу законів про працю України має виплачуватись заробітна плата згідно з умовами трудового договору, в т. ч. нараховуватись премії, якщо вони передбачені цими умовами. Якщо за період відрядження нарахована заробітна плата нижче середньої заробітної плати, обчисленої згідно із законодавством, тоді виплачується середня заробітна плата.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відрядження враховуються положення Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100 (далі - Порядок).

Якщо працівником відпрацьовано два робочих дні, а на третій його відправляють у відрядження розрахунок середньої заробітної плати проводиться виходячи з виплат за ці два робочі дні.

До заробітної плати, яка враховується при обчисленні середньої заробітної плати за два календарні місяці, відповідно до пункту 3 Порядку відноситься: оклад, доплати, надбавки, премії, які не носять разового характеру, в тому числі квартальні, піврічні та річні премії, індексація тощо.

Премії, включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

У випадку, коли премії, винагороди нараховуються в поточному за попередній місяць у фіксованому розмірі, і в цих місяцях (розрахункових) відпрацьовані не всі робочі дні, то премії враховуються пропорційно відпрацьованому періоду.

Розрахований середньоденний заробіток необхідно порівняти із денним заробітком працівника, направленого у відрядження, у місяці, в якому він перебуває у відрядженні.

До денного заробітку працівника включаються всі виплати, які працівник отримає у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії тощо.

У випадку, коли денний заробіток вищий середньоденного заробітку, необхідно заплатити за час відрядження заробітну плату.

Якщо вищий середньоденний заробіток, то виплачується середня заробітна плата.

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
15533

Фізіогноміка — сучасний нетрадиційний метод підбору персоналу

Сьогодні до нетрадиційних методів добору працівників вдається все більше роботодавців. Застосування новітніх підходів до підбору персоналу стає ключовим фактором успіху. Не ризикуйте своїм майбутнім, наймаючи випадкових людей, зробіть ставку на професіоналів, які допоможуть вам досягти амбітних цілей.
85

Гнучка форма зайнятості: адаптація до реалій ринку праці

Гнучка форма зайнятості — це один із зручних варіантів працевлаштування як для роботодавця, так і для працівника. Сучасні умови в Україні та необхідність виїзду за кордон значної кількості громадян працездатного віку спонукають до поширення гнучкої зайнятості, яка передбачає «розмивання» основних стандартів трудових правовідносин
96

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
512440

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
29920

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді