Роз'яснення щодо встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності

Міністерство соціальної політики України в листі від 17.02.2014 № 1617/0/14-14/18 роз’яснило деякі питання встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності

Міністерство соціальної політики України в листі від 17.02.2014 № 1617/0/14-14/18 роз’яснило деякі питання встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про оплату праці» встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, відноситься до державного регулювання.

Умови оплати праці керівників зазначених підприємств встановлюються в контракті з дотриманням норм постанови Кабінету Міністрів України від 19.05.1999 № 859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об'єднань державних підприємств» (із змінами).

Контракт з керівником державного або комунального підприємства укладають керівники відповідних органів виконавчої влади або місцевого самоврядування відповідно до законодавства.

Розмір посадового окладу керівника підприємства залежить від середньооблікової чисельності працюючих в еквіваленті повної зайнятості у кратності до мінімального розміру тарифної ставки першого розряду робітника основного виробництва, а у разі, коли тарифні ставки робітників не застосовуються, - у кратності до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії, визначених у колективному договорі, та складності управління підприємством, його технічної оснащеності, вартості основних фондів, рівня рентабельності та обсягу виробництва продукції (робіт, послуг).

Питання перегляду розміру посадового окладу керівника підприємства також вирішується керівниками відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, які укладають з ним контракти.

В листі зазначається, що при підвищенні тарифних ставок (окладів) працівників підприємства у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати на державному рівні з метою дотримання міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень посадовий оклад керівника також може бути переглянутий відповідно до зазначеного порядку.

Що стосується необхідності застосування положень галузевої угоди, то відповідно до статті 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» (далі - Закон) положення галузевої угоди діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.

Норми та положення галузевої угоди будуть обов'язковими для дотримання на підприємстві, якщо воно було представлено (і зі сторони роботодавця, і зі сторони працівників) суб'єктами сторін угоди під час укладення цієї угоди.

Стосовно управління комунальною власністю зазначаємо, що засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначає Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Відповідно до статті 7 Закону України «Про колективні договори і угоди» зміст колективного договору визначається сторонами в межах їх компетенції.

Вказаним Законом не заборонено підприємствам запроваджувати норми галузевої угоди через посилання в колективному договорі на таку угоду.

На думку Мінсоцполітики України, у разі якщо підприємство не перебуває у сфері дії сторін жодної угоди під час укладення колективного договору, його сторони у межах повноважень можуть прийняти узгоджене рішення керуватися нормами та положеннями галузевої угоди, спорідненої підприємству за характером виробництва, оскільки законодавством це не заборонено.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді