Увільнення від роботи у зв’язку з призовом на навчальні військові збори оформлюється наказом керівника організації

Указом Президента України від 02.03.2014 № 189/2014 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 березня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України». Відповідно до рішення РНБО України, цим указом передбачено невідкладно привести Збройні сили України у бойову готовність. Крім того, цим рішенням передбачено, що Міністерство оборони України має організувати та провести навчальні збори з військовозобов`язаними у час і строки, визначені Генеральним штабом Збройних сил України

Указом, відповідно до рішення РНБО України, Кабінету Міністрів України доручено невідкладно виділити необхідні фінансові, матеріально-технічні та інші ресурси для належного забезпечення безпеки прав та інтересів громадян України, суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності державних кордонів України.

Міністерство внутрішніх справ України має забезпечити посилену охорону об`єктів енергетики та критичної інфраструктури.

Секретар РНБО України А. Парубій зазначив, що також указом передбачено створити оперативний штаб з питань реагування на ситуацію в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі. Оперативний штаб очолює секретар РНБО України. До штабу мають увійти представники уряду, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Адміністрації Державної прикордонної служби, Служби безпеки України, Генштабу Збройних Сил України та Генеральної прокуратури України, а також представники влади Автономної Республіки Крим та Севастопольської міської державної адміністрації. Штаб має забезпечувати моніторинг інформації та розробляти заходи із запобігання виникнення загроз нацбезпеки України.

Вже чимало працівників підприємств, установ, організацій повідомили кадрові служби про виклик на навчальні військові збори.

Експерти системи «Експертус Кадри» звертають увагу фахівців кадрових служб на таке.

Відповідно до частини третьої статті 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (далі — Закон про військовий обов’язок і військову службу) військовозобов’язані (крім резервістів) з числа осіб офіцерського складу запасу, які не проходили військову службу як офіцери або звільнені з військової служби до набуття права на пенсію за вислугу років, та особи рядового, сержантського і старшинського складу можуть бути призвані військовими комісаріатами на навчальні збори.

У разі прийняття Президентом України схваленого Верховною Радою України рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану, а також оголошення окремих місцевостей України зонами надзвичайної екологічної ситуації військовозобов’язаних можуть призивати на спеціальні збори на строк не більше двох місяців.

Військовозобов’язані, яким надійшла повістка військового комісаріату (органу Служби безпеки України) на прибуття для призову на збори, зобов’язані прибути в пункт і в строк, зазначені у повістці. У повістці має бути зазначено термін і вид зборів.

Після отримання повістки військового комісаріату роботодавцю необхідно видати відповідний наказ. У табелі обліку використання робочого часу відсутність працівника, пов’язану з проходженням військових зборів, позначають літерним кодом «ІН» (цифровий код — 22).

Чи може роботодавець не відпустити працівника на збори через виробничу необхідність?

Що робити, якщо на збори призвано працівника, який перебуває у відпустці?

Як оформити відсутність працівника у зв’язку з участю у зборах?

Який порядок і розміри грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних, призваних на збори?

Чи зберігати середній заробіток за призваним на збори працівником, який виконує роботу за сумісництвом?

Чи оплачувати тимчасову непрацездатність, яка настала під час зборів?

Чи можна звільняти працівника, який перебуває на військових зборах?

Яким документом працівник має підтвердити участь у військових зборах?

Як організації відшкодувати витрати на виплату середньої заробітної плати військовозобов’язаним, призваним на збори?

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25670

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45374

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22414

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді