Чи варто боятися масових звільнень у 2014 році

Песимістичні прогнози, які передрікали скорочення працівників у 2013 році, на жаль, справдилися. Не секрет, що економічний спад скоріш за все спричинить звільнення працівників у різних сферах. Чи варто чекати глобальних звільнень цього року?

Рік минулий, 2013-й

За даними кадрового порталу HeadHunter, в першому півріччі звільнення хоч і були, але не несли масовий характер, але до кінця року ситуація змінилася. 22% офісних працівників великих міст вказали на масштабні звільнення в компаніях.

За даними HeadHunter, від масового скорочення кадрів найбільше постраждали працівники у сферах агробізнесу, виробництва, будівництва та нерухомості.

Активними роботодавцями в 2013 році в фінансовій сфері стали банки, що розвивають роботу з фізособами. Тому попит на банківських працівників може зберегтися.

Рік 2014-й

Щодо кадрової політики на 2014 рік, то близько половини офісних працівників не чули про можливі скорочення. Тим не менше, кожен четвертий-п'ятий опитаний заявляє, що в компанії, в якій він працює, вже подейкують про прийдешні звільнення. Ще 28% працівників заявили, що їм складно судити про кадрову політику компанії, оскільки вони просто не володіють подібною інформацією.

За оцінками самих працівників, в поточному році скорочення очікуються переважно в сфері виробництва, агробізнесу, готельного та ресторанного бізнесу. А ось турбуватися явно не варто працівникам консалтингових агентств, маркетологам, рекламістам і програмістам.

При цьому, за даними дослідження холдингу АНКОР, в 2014 році темпи зростання зайнятості, як і в попередні кілька років, продовжують знижуватися. У свою чергу це призведе до зменшення загальної кількості вакансій компаній на 7-10%.

Хоча в деяких сферах все ж очікується розширення кадрів. У першу чергу мова йде про ІT-ринок, де при незначному зростанні зарплат найм працівників збільшився на 15-20%. За попередніми даними, така сама динаміка збережеться цього року.

Згідно зі звітом кадрового агентства Hudson, якщо в 2013 році 51% роботодавців не переглядали чисельність персоналу, а про збільшення штату говорили 43% респондентів, то в 2014 році ситуація може кардинально змінитися. 32% опитаних заявляють про оптимізацію чисельності і штату, адже 2014 рік не обіцяє помітного пожвавлення економіки.

Як зазначають експерти, українцям цього року не варто чекати збільшення кількості робочих місць. Головним завданням сьогодні є уникнення масових звільнень. Для цього практикуватимуть введення неповного робочого дня або неповного тижня, щоб скоротити витрати.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнення директора товариства

Як оформити звільнення директора товариства, внести правильний запис до трудової книжки про звільнення директора, одержати зразки наказів про виконання обов’язків та про звільнення директора? Пропонуємо скористатися нашими порадами у цій статті
106146

Звільнення за переведенням на інше підприємство

Звільнення за переведенням на роботу на інше підприємство, крім згоди працівника, передбачає домовленість роботодавців. Про порядок звільнення у зв’язку з переведенням та про особливості такого звільнення під час воєнного стану читайте у цій статті
122490

Наказ про звільнення за прогул: зразок

Звільнення працівника на підставі пункту четвертого статті 40 КЗпП — за прогул — оформлюють відповідним наказом. Скачайте зразок наказу про звільнення за прогул без поважних причин, щоб дотримати вимог законодавства з праці та ДСТУ 4163:2020.
50533

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді