Учасник бойових дій має статус «чорнобильця»: одну чи дві відпустки надавати

Позиція Мінсоцполітики: працівник має право на одну відпустку за його вибором. Однак редакція журналу «Кадровик-01» має іншу позицію з цього питання

Мінсоцполітики в листі від 18.08.2016 № 454/13/116-16 зауважило, що працівник, який має статус учасника бойових дій (інваліда війни) і одночасно є постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи першої чи другої категорії, має право на додаткову відпустку із збереженням заробітної плати відповідно до одного законів (Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі — Закон № 796) та Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII; далі — Закон № 3551) за його вибором.

Свою позицію Мінсоцполітики аргументує тим, що додаткова відпустка особам, віднесеним до першої та другої категорій (п. 22 ст. 20 та п. 1 ст. 21 Закону № 796), і додаткова відпустка окремим категоріям ветеранів війни (ст. 16-2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) та ст. 12, 13 Закону № 3551) не належать до щорічних відпусток та є пільгами, гарантованими державою. Пільговик, який має одночасно право на пільги та компенсації, передбачені різними законами, користується пільгами та компенсаціями за своїм вибором відповідно до одного з них (ст. 60 Закону № 796).

Однак надання «чорнобильської» відпустки та ненадання у зв’язку з цим додаткової відпустки як учаснику бойових дій (інваліду війни) суперечить Закону про відпустки та Закону № 3551, оскільки означені закони не містять жодних обмежень щодо умов надання додаткової відпустки учасникам бойових дій та інвалідам війни.

До того ж, зауважимо, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод (ст. 22 Конституції України). Зміни, якими надано право на додаткову відпустку окремим категоріям ветеранів війни, внесені до Закону про відпустки та Закону № 3551 Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни» від 14.05.2015 № 426-VIII. Ненадання «чорнобильської» відпустки у зв’язку з тим, що працівнику раніше було надано за цей календарний рік додаткову відпустку, передбачену статтею 16-2 Закону про відпустки, свідчить про звуження обсягу існуючих прав працівника, як «чорнобильця», а відтак порушує його конституційні права.

Нагадаємо, що листи Мінсоцполітики мають роз’яснювальний, рекомендаційний характер та не можуть установлювати нових законодавчих норм.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення додаткової відпустки учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам революції Гідності

Надання додаткової оплачуваної відпустки — завжди актуальне питання. У матеріалі знайдете зразок наказу про відпустку, роз’яснення кому надавати додаткову відпустку та на підставі яких документів, а також як оформити та оплатити відпустку.
3416

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді