Міноборони заманює мобілізованих на контрактну службу

У зв’язку із наближенням періоду звільнення з військової служби в запас особового складу, призваного під час шостої черги часткової мобілізації, Міноборони вживає превентивних заходів для утримання військовослужбовців у лавах Збройних сил України… грошима

Наближається звільнення з військової служби в запас особового складу, призваного під час третьої черги мобілізації у 2015 році.

Головне управління персоналу Генерального штабу ЗС України на Урядовому порталі розмістило відповіді на найчастіші запитання, що виникають у військослужбовців, які підлягатимуть демобілізації, але планують укласти контракт на проходження військової служби.

Аби призвані на військову службу працівники не постали перед дилемою: звільнитися після видання Указу Президента України про демобілізацію та через деякий час повернутися на контракт, або ж одразу продовжити військову службу, уклавши контракт, Міноборони демонструє всі переваги укладання контракту вже сьогодні.


До відома!
У пригоді вам неодмінно стануть консультації:
Мобілізований працівник вступає на військову службу за контрактом: дії роботодавця
Порядок звільнення працівника у разі вступу на військову службу за контрактом


Жирним шрифтом виділено всі матеріальні стимули, які чекають на військовослужбовця. Так, за інформацією Міноборони:

1. При укладанні контракту (на будь-який термін) мобілізованими (як і іншими категоріями громадян) робоче місце та середній заробіток не втрачається.

Однак, таке твердження правильне тільки у тих випадках, коли мобілізований дочекається указу Президента України про демобілізацію і замість того, щоб повернутися додому, продовжить військову службу на умовах контракту (ч. 4 ст. 119 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Укладання контракту сьогодні теж можливе, таке право військовослужбовцям військової служби за призовом, які під час дії особливого періоду вислужили не менше 11 місяців, надає абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII. Однак у такому випадку роботодавець не має жодних зобов’язань перед працівником, окрім випадку, коли контракт укладено на строк до закінчення особливого періоду або дати фактичної демобілізації. Більше того, трудовий договір з працівником має бути розірвано на підставі п. 3 ст. 36 КЗпП.

2. При укладанні контракту мобілізованими їм виплачується одноразова грошова винагорода (офіцеру — десять мінімальних зарплат, що становить 13 780 грн., сержанту — дев’ять, або ж 12 402 грн., солдату — вісім мінімальних зарплат, тобто 11 024 грн.) відповідно до постанови КМУ від 14.05.2015 № 406.

3. При укладанні контрактів не припиняється виплата пенсій. При цьому, виплата пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років під час повторної військової служби (до дня демобілізації або звільнення). Отже, чим довша ця додаткова вислуга років, тим більшим буде розмір пенсії. Водночас, після звільнення мобілізованих, весь період часу до прийняття їх на військову службу за контрактом буде втрачено і до вислуги не врахується.

Погодьтеся, переваги очевидні, але стимули з гіркуватим присмаком…

Безумовно, роботодавець виконає всі вимоги законодавства, попри непідйомний для багатьох підприємств тягар виплат. Однак, дуже важливо саме зараз зв’язатися із мобілізованими працівниками та роз’яснити, за яких умов вони матимуть право на гарантії, передбачені КЗпП. Це дасть змогу в подальшому уникнути претензій з боку працівника, який прийняв рішення про вступ на війську службу на умовах контракту не маючи повної і достовірної інформації.


Від редакції

Детальніше про військову службу за контрактом — у експертних статтях е-журналу «Кадровик-01»:

Працівник уклав шестимісячний контракт на військову службу: увільняємо чи звільняємо
(«Кадровик-01», № 4/2016)

Пільги працівникам, які вступили на військову службу за контрактом під час особливого періоду
(«Кадровик-01», № 3/2015)


Юлія Видиборець,
головний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Мобілізований працівник вступає на військову службу за контрактом: дії роботодавця

Нині чимало працівників після мобілізації продовжують військову службу за контрактом. Роботодавцям необхідно добре розумітися, яким гарантіями необхідно забезпечити таких працівників.
10034

Гарантії щодо збереження робочого місця (посади) і середнього заробітку у разі виконання військового обов’язку

Законодавством встановлено категорії працівників, які мають гарантії щодо збереження робочого місця (посади) і середнього заробітку у разі виконання військового обов’язку
35862

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді