Додаткова відпустка учасникам бойових дій та інвалідам війни

UA RU
Автор
порталу «Кадровик-01»
Якщо працівник надав роботодавцю посвідчення учасника бойових дій (особи з інвалідністю внаслідок війни), то він має право на додаткову оплачувану відпустку. Про особливості та порядок надання додаткової відпустки учасникам бойових дій, зокрема, учасникам АТО, читайте у статті.

Додаткова відпустка учасникам бойових дій

Якщо працівник має посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII (далі — Закон № 3551), то після його надання роботодавцю він матиме право на додаткову відпустку зі збереженням зарплати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Зверніть увагу!

Перелік осіб, які належать до учасників бойових та до осіб з інвалідністю внаслідок війни визначений статтями 6 і 7 Закону № 3551.

Право на додаткову відпустку зі збереженням зарплати тривалістю 14 к. д. на рік також мають постраждалі учасники Революції Гідності, статус яких визначений Законом № 3551, та особи, реабілітовані відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

У зв’язку з необхідністю посилення соціального захисту ветеранів війни з 06.06.2015 р. відповідним категоріям громадян почала надаватися нова додаткова оплачувана відпустка учасникам бойових дій та інвалідам війни.

Так, додаткова відпустка учасникам бойових дій 14 днів на рік передбачена статтею 77-2 «Додаткова відпустка окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності» КЗпП та статтею 16-2 «Додаткова відпустка окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності» Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Крім того, додаткова відпустка учаснику бойових дій із збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік регламентована підпунктом 12 ч. 1 ст. 12 Закону № 3551, а особам з інвалідністю внаслідок війни — підпунктом 17 ч. 1 ст. 13 Закону № 3551.

Відпустка учасникам бойових дій надається незалежно від стажу (не за робочий, а за календарний рік і рахується з 1 січня). Відпустка для учасників бойових дій повинна оплачуватися за рахунок коштів установ та організацій.

Право на додаткові відпустки учасникам бойових дій мають і основні працівники, і сумісники.

Учасникам бойових дій додаткова відпустка надається повної тривалості з розрахунку на календарний рік незалежно від кількості фактично відпрацьованого часу в році.

Зверніть увагу!

Додаткова відпустка учасникам бойових дій не належить до категорії щорічних.

Додаткова відпустка учасникам бойових дій інвалідам війни не продовжується на святкові та неробочі дні, що припадають на період такої відпустки. Додаткова відпустка учасника бойових дій включає в себе такі дні, вони оплачуються в загальному порядку.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Оформте за зразками поділ, перенесення чи продовження щорічної відпустки в разі тимчасової непрацездатності працівника, виконання ним громадських обов’язків, збігу відпусток та з ініціативи роботодавця.

Відпустка учаснику бойових дій:

  • не переноситься на наступний календарний рік;
  • не продовжується (не переноситься) у разі тимчасової непрацездатності працівника;
  • не ділиться на частини; не надається за минулий рік, якщо працівник її не використав вчасно;
  • не замінюється грошовою компенсацію при звільненні. Також не допускається відкликання працівника з такої відпустки.

Відпустка учасника бойових дій — це оплачувана відпустка. Розрахунок суми відпускних проводять відповідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.1995 р. № 100, виходячи із заробітку за останні 12 календарні місяці роботи.

Важливо!

У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення), (ч. 2 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX).

Порядок надання додаткової відпустки учасникам бойових дій

Для підтвердження права на додаткову оплачувану відпустку працівник має надати посвідчення, що видаються ветеранам війни — учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Якщо змінює місце роботи в поточному році учасник бойових дій, відпустка йому буде надана за новим місцем роботи за умови, що він не використав її за попереднім місцем роботи. Для підтвердження слід надати довідку від попереднього роботодавця, що додаткова відпустка як учаснику бойових дій не була використана цим працівником. За відсутності підтвердного документа додаткова відпустка працівником може бути використана вже наступного календарного року. Якщо у трудовій книжці відсутній запис про роботу в іншій установі в поточному році, право на відпустку є незаперечним.

Для того, аби була оформлена відпустка як учаснику бойових дій, крім посвідчення, що видається ветеранам війни, працівник повинен подати до кадрової служби заяву про відпустку. Коли оформлюється додаткова відпустка учасникам бойових дій зразок заяви, як правило, є в кадровій службі.

Ірина Житкова шеф-редактор Експертус Кадри
Збережіть собі цю шпаргалку. Експерт зібрав усе, що потрібно знати кадровику про стаж для щорічної відпустки. Також врахували останні зміни, що діють із 24 грудня 2023 року.

Якщо у графіку відпусток запланований конкретний період відпустки, то заява на додаткову оплачувану відпустку не потрібна. Працівнику лише повідомляють про дату її початку.

Наразі типова форма № П-5 «Табель обліку використання робочого часу», затверджена наказом Держкомстату України від 05.12.2008 № 489 не містить умовного позначення «додаткова відпустка учасникам бойових дій». Через це відпустка учаснику бойових дій в табелі позначається за вибором установи — наприклад, літерним кодом «УБД» — відпустка учасникам бойових дій або «ВБ» — відпустка бійцям.

Додаткова відпустка учасникам АТО

Такого поняття, як «додаткові відпустки учасникам АТО», у КЗпП та в Законі України про відпустки наразі немає.

Учасники бойових дій під час проведення антитерористичної операції/операції об’єднаних сил визнані учасниками бойових дій, на яких поширюється дія Закону № 3551. Тому додаткова відпустка учасникам АТО надається як учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни відповідно до ст. 77-2 КЗпП та ст. 16-2 Закону про відпустки. Такі додаткові відпустки учаснику АТО належать до порівняно нових видів відпусток. 

Додаткові відпустки атовцям мають тривалість 14 календарних днів, надаються один раз на календарний рік із збереженням заробітної плати.

Додаткова відпустка учаснику АТО надається на підставі посвідчення, що видаються ветеранам війни та заяви працівника на ім’я роботодавця.

Додаткова відпустка атовцям надається понад щорічну основну та додаткові відпустки. Таким чином, дні цієї відпустки не враховуються під час порівняння з установленою граничною тривалістю відпустки 59 (69) календарних днів на рік (відповідно до вимог ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки). А чергові відпустки учасникам АТО надаються у зручний для них час.

Невикористана додаткова відпустка учасникам бойових дій атовцям не замінюється грошовою компенсацією, навіть під час звільнення.



зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді