Особливий період та кризова ситуація у контексті статті 119 КЗпП: коментує Генштаб ЗСУ

Законодавство зобов’язує роботодавця забезпечувати гарантії працівникам, які проходять військову службу під час особливого періоду. Тож, час від часу роботодавці задаються питанням: а чи наявний в країні особливий період і доколи потрібно зберігати пільги працівникам, які виконують військовий обов’язок

Із появою судової практики, яка констатувала, що особливий період в країні закінчився одночасно зі збігом строку проведення часткової мобілізації у 2015 році, роботодавці почали задаватися питанням щодо обов’язковості збереження посад та середнього заробітку за працівниками, які проходять військову службу. Особливо гостро питання постало після того, як з 01.01.2016 роботодавці були позбавлені можливості компенсувати виплачений працівникам-військовослужбовцям середній заробіток за рахунок державного бюджету.

Керуючись бажанням убезпечити підприємства та їх посадових осіб від штрафних санкцій за недотримання гарантій працівникам, які проходять військову службу в особливий період, експерти журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри» ще влітку 2016 року грунтовно опрацювали це питання і прийшли до висновку, що особливий період в країні триває і визначити дати його закінчення наразі неможливо.

Нещодавно нашу позицію підтримали і фахівці Державної служби України з питань праці. І, нарешті, аналогічну позицію висловили відділ правового забезпечення Генерального штабу Збройних сил України (лист від 20.10.2016 № 316/1/906) та Головне управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних сил України (лист від 18.10.2016 № 322/2/6917).

Отже, наявність в країни кризової ситуації та особливого періоду беззаперечні.

Зміни у бронюванні

Статті за темою

Усі статті за темою

План роботи з військового обліку на 2025 рік

Робота з військового обліку є важливим аспектом діяльності будь-якого підприємства, особливо в умовах мобілізаційної готовності. Створення детального плану допоможе систематизувати всі процеси, забезпечити точність даних та своєчасне виконання всіх необхідних заходів. Як скласти план роботи з військового обліку на 2025 рік зразок — у статті.
644

Відповідальний за військовий облік: кого призначати

Військовий облік на підприємстві здійснюється відповідальною посадовою особою. Як призначати відповідального за ведення військового обліку на підприємстві, в установі, організації? Відповідь знайдете у статті.
58759

Посадова інструкція інспектора з військового обліку

Необхідно скласти посадову інструкцію відповідального за військовий облік на підприємстві, але не знаєте з чого почати? Ми підготували для вас зразок посадової інструкції відповідального за військовий облік. Залишилось тільки скачати.
63238

Бронювання працівників на підприємстві під час воєнного стану

Під час воєнного стану порядок бронювання військовозобов’язаних передбачає два абсолютно різних механізми. У фокусі цієї статті відповіді на наступні питання: як забронювати працівника на період мобілізації, хто може забронювати працівника, чи можна забронювати мобілізованого працівника?
283792

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді