Мобілізованим дозволять достроково розривати контракти

У Верховній Раді України за № 3760 зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (щодо уточнення порядку звільнення з військової служби військовослужбовців за контрактом)

У Верховній Раді України за № 3760 зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (щодо уточнення порядку звільнення з військової служби військовослужбовців за контрактом).

На сьогодні у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення правового режиму воєнного стану, законодавством України передбачено можливість прийняття на військову службу за контрактом, що діє до закінчення такого особливого періоду, або оголошення рішення про демобілізацію.

Враховуючи нестабільність ситуації на Сході України, відсутність чіткого визначення термінів закінчення Антитерористичної операції та проведення демобілізації, автор законопроекту (Силантьєв Д.О.) вважає, що відповідні контракти, які діють до закінчення особливого стану та оголошення рішення про демобілізацію, можна віднести до безстрокових, адже кінцевий термін дії  контракту містить посилання на певну подію, що має статися в майбутньому, а отже й не має чіткого розуміння скільки ще часу таким особам доведеться проходити військову службу.

Більшість з військовослужбовців, які уклали контракти, мають родини, дітей, батьків та інших осіб, які потребують опіки та піклування. Проте, незважаючи на доволі тривалий строк їх перебування в зоні проведення АТО та проходження військової служби, такі особи не мають юридичних і визначених на законодавчому рівні підстав для звільнення з військової служби.

Тому законопроектом пропонується частину шосту статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII доповнити пунктом, згідно з яким контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби у зв’язку з небажанням продовжувати військову службу. Означувана норма стосуватиметься військовослужбовців, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які уклали контракт до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, а також вислужили не менше 18 місяців військової служби з дня мобілізації.

Підготувала Ольга Савченко,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
74

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25899

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
46882

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33914

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22874

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді