Уточнено порядок припинення повноважень сільради та сільського голови територіальної громади після приєднання до об’єднаної територіальної громади

Уточнено порядок добровільного приєднання територіальної громади до об’єднаної територіальної громади та особливості припинення повноважень сільської (селищної) ради, сільського (селищного) голови територіальної громади, що приєдналася до об’єднаної територіальної громади.

Законом України від 09.02.2017 № 1851-VIII унесено зміни до Закону України від 05.02.2017 № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Визначено, що повноваження сільської (селищної) ради та сільського (селищного) голови територіальної громади, що приєдналася до сільської (селищної) об’єднаної територіальної громади (далі — ОТГ), припиняються з моменту офіційного оголошення відповідною ТВК на сесії сільської (селищної) ради ОТГ рішення про підсумки додаткових виборів та визнання повноважень не менше половини депутатів від цієї територіальної громади, обраних на виборах до сільської (селищної) ради ОТГ.

У разі приєднання до міської ОТГ повноваження сільської (селищної) ради та сільського (селищного) голови припиняються з моменту прийняття сільськими (селищними, міськими) радами рішення про приєднання до міської об’єднаної територіальної громади.

З моменту припинення повноважень сільського (селищного) голови територіальної громади, що приєдналася до ОТГ, його повноваження набуває сільський (селищний, міський) голова ОТГ.

Сільський (селищний) голова територіальної громади, що приєдналася до ОТГ, виконує обов’язки старости на період повноважень ради ОТГ поточного скликання зі збереженням розміру та умов оплати праці, що були йому встановлені як сільському (селищному) голові до приєднання.

З дня припинення повноважень сільською (селищною) радою територіальної громади, що приєдналася до ОТГ юридичні оси (сільська, селищна ради, її виконавчий комітет) реорганізовують шляхом приєднання до юридичних осіб (сільської, селищної, міської ради, її виконавчого комітету) ОТГ.

ОТГ є правонаступником всього майна, прав та обов’язків територіальної громади, що приєдналася до ОТГ, з дня припинення повноважень сільською (селищною) радою територіальної громади, що приєдналася до ОТГ.

Юридичні особи (сільська, селищна, міська рада, її виконавчий комітет) ОТГ є правонаступниками прав та обов’язків юридичних осіб (сільської, селищної ради, її виконавчого комітету) територіальної громади, що приєдналася до ОТГ, з дня припинення повноважень сільською (селищною) радою територіальної громади, що приєдналася до ОТГ.

Ольга Догадіна,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
46

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126359

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45627

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді