Трудовий кодекс приймуть у червні 2017 року

Тривалу роботу експертів над проектом Трудового кодексу завершено. Наразі Трудовий кодекс передають для опрацювання Головному юридичному управлінню Верховної Ради. Планується, що депутати розглянуть Трудовий кодекс на сесійному засідання Парламенту в травні-червні 2017 року. Останні поправки до проекту — доплату за суміщення та індексацію виплачуватимемо понад розмір мінімальної зарплати.

Робоча група з підготовки Трудового кодексу, до якої увійшли представники профспілок, роботодавців, уряду, профільні експерти, завершила свою роботу. Проведено 38 засідань, розглянуто всі поправки суб’єктів законодавчої ініціативи. Результати своєї роботи група винесла на засідання Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

15 березня члени Робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу зібралися на Банковій для підбиття підсумків роботи, що тривала з грудня 2015 року. Профільний Комітет Верховної Ради розглянув пропозиції Робочої групи щодо врахування поправок народних депутатів до проекту Трудового кодексу № 1658 від 5 листопада 2015 року.

Попередньо 14 березня було проведено узгоджувальну нараду сторін соціального діалогу, де розглянуто низку пропозицій від профспілок, роботодавців та Міністерства соціальної політики України. Прийнято окремі рішення. За наполяганням профспілок Комітет підтримав істотну поправку, а саме: внесено додаткове право працівника відмовитися від виконання роботи у зв’язку з невиплатою заробітної плати в установлений строк або не у повному розмірі. За підсумками обговорення внесено додаткову статтю до проекту Трудового кодексу, яка визначає механізм реалізації такого права.

Отже, при затримці зарплати на строк понад 7 календарних днів, працівник має право, попередивши про це роботодавця у письмовій формі, припинити тимчасово виконання роботи на весь період до виплати затриманої суми. У цьому випадку він звільняється від обов’язку виконувати трудову функцію, і має право бути відсутнім в робочий час на робочому місці. Робітник зобов’язаний стати до роботи наступного дня, як тільки йому буде виплачено затриману заробітну плату. Під час такої затримки роботи роботодавець виплачує робітнику компенсацію у розмірі середньоденної заробітної плати за кожний день припинення роботи.

Тимчасове припинення роботи не може бути підставою для відсторонення працівника від роботи або звільнення. Фактично йдеться про індивідуальний страйк, хоча таким він не називається.

За пропозицією профспілок до проекту Трудового кодексу внесено більші гарантії щодо оплати праці. Нині проект передбачає, що понад мінімалку роботодавець виплачуватиме доплату за суміщення, суму індексації заробітної плати та компенсацію за порушення строків її виплати. Сьогодні ці виплати враховують при забезпеченні мінімального розміру МЗП,

За час роботи Робочої групи, до складу якої входить представник журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри», головний редактор Експертус: Кадри Ірина Житкова, опрацьовано майже 1900 поправок народних депутатів, а також декілька сотень поправок органів влади, професійних спілок, експертів, роботодавців. Робоча група врахувала і більшість висновків експертів міжнародної організації праці. Тепер проект Трудового кодексу відповідає нормам міжнародного права. В цілому проект Трудового кодексу готовий для розгляду у другому читанні і остаточного прийняття Верховною Радою України.

Як перевести щоденну роботу з кадрами на платформу нового Трудового кодексу? Покрокові інструкції переходу на новий Трудовий кодекс — друкуватимуться у журналі «Кадровик-01» та в системі «Експертус Кадри».

Скористайтеся досвідом і порадами розробників Трудового кодексу — для цього потрібно лише подбати про передплату!

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Новий текст проєкту Закону про працю від Уряду Дениса Шмигаля

Уряд під проводом Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля підготував оновлений проєкт нового Трудового кодексу - Закону про працю. Пропонуємо ознайомитися із текстом, що передали на узгодження до СПО профспілок
9664

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Трудовий договір — тільки письмовий, графік відпусток за — бажанням, 30 к. д. відпустки без збереження зарплати, додаткова угода про звільнення... Дізнайтеся, які ще новації заклав Уряд у проєкті Закону «Про працю», що має замінити КЗпП
105415

Проект Трудового кодексу: ще про деякі важливі зміни

Основним предметом обговорення Робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу у травні стали технічні коментарі, надані експертами Міжнародної організації праці. Тож розглянемо, яких ще змін зазнав Трудовий кодекс
5027

Новий проект Трудового кодексу України 2016

Трудовий кодекс України прийнято Верховною Радою у першому читанні 5 листопада 2015 року. Проект Трудового кодексу нині доопрацьовується Робочою групою Верховної Ради, до складу якої входять експерти журналу «Кадровик-01». Із текстом прийнятого за основу Парламентом проекту Трудового кодексу ви можете ознайомитися на нашому порталі
3464

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді