Хто ініціюватиме службове розслідування на державній службі, — роз’яснення від Нацдержслужби

У межах дисциплінарного провадження, ініційованого суб’єктом призначення, може проводитись службове розслідування.

Національне агентство України з питань державної служби (лист від 09.02.2017 № 24-р/з) нагадало, що за невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків, визначених Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) та іншими нормативно-правовими актами у сфері державної служби, посадовою інструкцією, а також порушення правил етичної поведінки та інше порушення службової дисципліни державний службовець притягається до дисциплінарної відповідальності у порядку, встановленому Законом № 889 (ч. 1 ст. 64 Закону № 889).

Дисциплінарні провадження ініціюються суб’єктом призначення (ч. 1 ст. 68 Закону № 889).

Для здійснення дисциплінарного провадження з метою визначення ступеня вини, характеру і тяжкості вчиненого дисциплінарного проступку утворюють дисциплінарну комісію з розгляду дисциплінарних справ (далі — дисциплінарна комісія) (ч. 1 ст. 69 Закону № 889). Дисциплінарною комісією стосовно державних службовців, які займають посади державної служби категорії «А», є Комісія з питань вищого корпусу державної служби, а дисциплінарну комісію стосовно державних службовців, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В», утворює керівник державної служби у кожному державному органі (ч. 2 ст. 69 Закону № 889).

З моменту прийняття суб’єктом призначення рішення про ініціювання дисциплінарного провадження:

  • дисциплінарне провадження вважають розпочатим;
  • дисциплінарна комісія набуває відповідних повноважень щодо його здійснення, формування дисциплінарної справи та її розгляду;
  • державний службовець, стосовно якого ініційоване дисциплінарне провадження, набуває відповідних прав (надавати пояснення, знайомитись із матеріалами дисциплінарної справи, користуватися правовою допомогою адвоката або іншого уповноваженого ним представника, вносити зауваження до висновку, клопотання про вжиття додаткових заходів для встановлення обставин, які мають значення для справи, надавати додаткові пояснення та додаткові документи і матеріали, що стосуються зазначених обставин, які долучаються до справи, оскаржувати застосоване до нього дисциплінарне стягнення у визначеному Законом № 889 порядку).

З метою визначення наявності вини, характеру і тяжкості дисциплінарного проступку може проводитися службове розслідування (ч. 1 статті 71 Закону № 889).

Службове розслідування проводять обов’язково у разі невиконання або неналежного виконання посадових обов’язків державним службовцем, перевищення повноважень, що призвело до людських жертв або заподіяло значну матеріальну шкоду фізичній чи юридичній особі, державі або територіальній громаді.

Службове розслідування стосовно державних службовців, які займають посади державної служби категорії «А», проводить Нацдержслужба, а стосовно державних службовців, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В», — дисциплінарною комісією у державному органі (ч. 2 ст. 71 Закону № 889).

Нацдержслужба зауважила, що службове розслідування стосовно державного службовця проводять у порядку, визначеному статтею 71 Закону № 889, у межах дисциплінарного провадження, ініційованого суб’єктом призначення.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

А також читайте у е-журналі «Кадровик-01»:

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64041

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40278

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563673

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44280

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43378

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді