Держпраці розробила методичні рекомендації для органів місцевого самоврядування

Міським радам міст обласного значення чи об’єднаним територіальним громадам Держпраці рекомендує створити новий або покласти контрольні повноваження на діючий виконавчий орган.

Держпраці розробила для органів місцевого самоврядування Методичні рекомендації щодо здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю (лист від 22.06.2017 № 6827/1/4-ДП-17).

Держпраці нагадала, що повноваження, визначені частиною 3 статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР (далі — контрольні повноваження; Закон № 280), здійснюють відповідно до Порядку здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 26.04.2017 № 295 (далі — Порядок № 295) та Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2013 № 509.

Для здійснення контрольних повноважень міським радам міст обласного значення чи об’єднаним територіальним громадам рекомендовано забезпечити створення нового або покладення контрольних повноважень на діючий виконавчий орган.

При прийнятті рішення доцільно врахувати чисельність виконавчого органу, достатню для ефективного здійснення контрольних повноважень — у розрахунку 1 інспектор праці на 20 000 населення, що проживає на території відповідної міської ради міста обласного значення чи об’єднаної територіальної громади.

При визначенні виконавчого органу, відповідального за реалізацію контрольних повноважень, необхідно також враховувати:

  • обсяг обов’язків, які покладено на виконавчий орган;
  • кількість, тип, розмір і розташування роботодавців, які підлягають інспектуванню.

В об’єднаних територіальних громадах, які налічують до 20 000 жителів, за рішенням ради такої громади контрольні повноваження можна покласти на уповноважену посадову особу з вищою юридичною або економічною освітою за освітньо-кваліфікаційним рівнем не нижче молодшого бакалавра або бакалавра.

У листі Держпраці наводить рекомендований перелік прав та обов’язків, що виконуватиме інспектор праці.

Голова міської (селищної, сільської) ради визначає осіб, що виконуватимуть функції інспекторів праці. Після цього направляє Держпраці лист з картками обліку даних інспектора праці та фотокарткою для видачі посвідчення (абз. 4 п. 3 Порядку № 295).

А також читайте у е-журналі «Кадровик-01»:

За інформацією Управління Держпраці в Тернопільській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64029

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40277

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563618

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44278

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43376

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді