Роботодавець зможе перевірити за відкритим реєстром, чи дійсний диплом працівника

Положення про Єдину державну електронну базу з питань освіти затверджено в новій редакції. Підстава — постанова КМУ від 12.07.2017 № 550. База містить 4 реєстри. Корисний для роботодавця — Реєстр документів про освіту.

Єдина державна електронна база з питань освіти включатиме:

  • Реєстр навчальних закладів;
  • Реєстр документів про освіту;
  • Реєстр сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання;
  • Реєстр студентських (учнівських) квитків державного зразка.

Реєстр документів про освіту міститиме відомості про:

  • документи про освіту та наукові ступені державного зразка, видані навчальними закладами/науковими установами України з 2000 року, крім інформації про випускників вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів;
  • власні документи про вищу освіту, видані навчальними закладами України;
  • спільні та подвійні дипломи, видані вищими навчальними закладами України;
  • документи про вищу освіту, видані іноземними навчальними закладами, із свідоцтвами про їх державне визнання, виданими МОН;
  • документи про вищу духовну освіту із свідоцтвами про їх державне визнання, виданими МОН;
  • документи про вищу освіту, видані іноземними навчальними закладами, з рішеннями вищого навчального закладу України про їх визнання;
  • інші документи про освіту та наукові ступені, що визначаються розпорядником Єдиної бази в установленому порядку.

Записи про кожен документ про освіту та наукові ступені містять усі відомості про документ, повне найменування навчального закладу/наукової установи, який видав документ, прізвище, ім'я, по батькові та посаду особи (осіб), яка (які) підписали документ.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, об’єднання громадян без статусу юридичної особи матимуть доступ до Реєстру документів про освіту в обсязі, достатньому для проведення перевірки достовірності поданого документа про освіту.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
158839

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5745

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
61

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16345

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126532

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді