Законодавчі ініціативи: строк контракту на військову службу — до 10 років, СБУ перевірятиме охочих укласти контракт

Інші ініціативи — жінки зможуть укладати контракт до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (щодо уточнення питань військової служби за контрактом)» (законопроект № 6473).

Законодавчі ініціативи: строк контракту на військову службу — до 10 років, СБУ перевірятиме охочих укласти контрактЧитайте також: Призов на строкову військову службу — 2018: увільняємо працівника від роботи

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту закону, законодавство суттєво обмежує залучення жінок до виконання певних завдань, їхню участь в бойових діях, можливість займати певні посади. Зокрема, граничний вік перебування у запасі військовозобов’язаних-жінок (незалежно від присвоєних їм військових звань) становить 50 років, тож жінки віком від 40 до 50 років (на відміну від чоловіків) позбавлені змоги укласти контракт на проходження військової служби.

Для чоловіків граничний вік перебування у запасі залежить від військового звання та має два вікових періоди.

Законопроект № 6473 надає особам обох статей рівні можливості з укладення контракту на проходження військової служби.

Також, аби уникнути випадків, коли контракт на військову службу укладають з громадянином, причетним до дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, до укладання контракту військові комісаріати (командири військових частин) надсилатимуть запити до СБУ. Якщо СБУ надасть інформацію про причетність громадянина до означених дій або особа, що планує укласти контракт, не надасть згоди на проведення перевірки, військкомат (командир військової частини) відмовить в укладанні контракту.

Уточнено строки проходження військової служби під час особливого періоду, а саме, за бажанням військовослужбовця строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити увільнення працівника через призов по мобілізації

Фахівці Експертус Кадри роз’яснили, хто і як може призвати працівника на військову службу під час мобілізації. А також підготували для вас зразок наказу про увільнення у зв’язку з призовом по мобілізації. Наша команда продовжує працювати для вас і в умовах воєнного стану.
104283

Як оформити вихід на роботу після військової служби та демобілізації працівника

Що має зробити кадровик, щоб демобілізований або працівник, який пройшов військову службу, міг приступити до роботи? Розгляньмо кілька сценаріїв, які можуть трапитися на практиці.
82423

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24484

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10202

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді