Зміни в законодавстві: особам з ампутованими кінцівками не доведеться проходити переогляд раз на два роки

Інвалідність, зумовлену наявністю анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, у т. ч. необоротною втратою (ампутацією) верхніх та/або нижніх кінцівок (їх частин), встановлюватимуть безстроково.

Українські реалії: учасники АТО, у яких ампутовані верхні та/або нижні кінцівки, скаржаться на те, що інвалідність їм встановлюється на певний строк. Раз на два-три роки доводиться проходити переогляд, збирати купу довідок, начебто ампутована рука може за цей час знову відрости… Законодавець нарешті почув проблему і усунув її. Зміни стосуються не лише учасників АТО, а й усіх осіб з необоротними порушеннями функцій організму.

Закон України від 13.03.2018 № 2318-VIII уніс зміни до статті 7 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» від 06.10.2005 № 2961-IV (далі — Закон № 2961). Уточнено умови встановлення інвалідності.

Безстроково встановлюватимуть інвалідність:

  • особам, які звертаються для встановлення інвалідності, зумовленої наявністю анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, у т. ч. необоротною втратою (ампутацією) верхніх та/або нижніх кінцівок (їх частин);
  • особам з інвалідністю, у яких строк переогляду настає після досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV.

Окрім того, безстроково та на ступінь вище визначених законодавством критеріїв встановлення групи інвалідності, але не вище I групи, встановлюватимуть інвалідність особам, які внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, забезпечення їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, отримали ушкодження, які призвели до необоротної втрати (у т. ч. ампутації) верхніх та/або нижніх кінцівок (їх частин), необоротної втрати іншого органу або повної стійкої втрати органом його функцій, що призвело до інвалідності.

Зміни в законодавстві: особам з ампутованими кінцівками не доведеться проходити переогляд раз на два рокиЧитайте також: Відтепер «особа з інвалідністю» замість — «інвалід»: поради кадровикам

Якщо особа, яка звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд (переогляд) до комісії за станом здоров’я згідно з висновком ЛКК, огляд (переогляд) проводиться за місцем її проживання (вдома), у т. ч. за місцем проживання у стаціонарних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, закладах соціального захисту для бездомних осіб та центрах соціальної адаптації осіб або в закладах охорони здоров’я, в яких така особа перебуває на лікуванні.

Зміни до Закону № 2961 набули чинності 06.04.2018. У місячний строк Уряд має привести свої нормативно-правові акти у відповідність до ухвалених змін.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3554

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
14527

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
18691

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
31676

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24242

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді