Чи має швачка право на пільги у зв’язку з підвищеним зоровим навантаженням? Роз’яснює Держпраці

Професія швачки не є професією зі шкідливими або важкими умовами праці. Тому швачки не мають прав на пільги та компенсації, зокрема, на доплати за особливі умови праці.

Управління Держпраці у Рівненській області нагадало, що професійна назва роботи «Швачка» (код КП 7436) належить до професійного угруповання «Швачки та вишивальниці» розділу «Кваліфіковані робітники з інструментом» (Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327).

Швачка виконує на машинах або вручну операції з підготовки до пошиття виробів з різних матеріалів, ліквідує обрив ниток, міняє шпулі, регулює натяг ниток та частоту строчки, контролює якість крою, відповідність фурнітури до кольору та призначення виробів, відповідність кольору деталей виробів, прикладних матеріалів, ниток, усуває дрібні неполадки в роботі устаткування, яке обслуговує. Це операції простої, середньої складності, складні та особливо складні з пошиття виробів із різних матеріалів тощо (Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом Мінпромполітики від 13.07.2005 № 245).

Споріднені професії: вишивальниця, закрійник, кравець. Професія швачки має від 1 до 5 розрядів, кожен із яких має різні кваліфікаційні вимоги.

Робота швачки кваліфікується як фізична праця середнього рівня важкості. Працюють за цим фахом переважно жінки. Їхня робота проходить у цехах із побутовим мікрокліматом та індивідуальним освітленням. Її специфічною особливістю є фіксована сидяча поза, що передбачає наявність робочого стільця, який регулює висоту та кут нахилу спини. З метою профілактики стомлення та відновлення працездатності швачки використовують регламентовані перерви для відпочинку. Людина, яка працює за цим фахом, повинна бути фізично витривалою. Під час роботи найбільш завантажені зоровий, дотиковий та руховий органи. Швачка повинна добре регулювати психічні процеси та емоційні стани, бути акуратною і мати розвинений естетичний смак. Для оволодіння даною професією необхідна добра підготовка з анатомії й фізіології людини, математики, креслення, малювання, фізики та трудового навчання.

Щорічна основна відпустка швачки — 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік (ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР)

Ця професія не передбачена в Списках №1 і №2, тобто не є законодавчо визнаною професію зі шкідливими або важкими умовами праці. Тому швачки не мають прав на пільги та компенсації, зокрема, на доплати за умови праці.

Однак колективний договір підприємства може передбачати виплату робітникам доплати за професійну майстерність, надбавку за високі досягнення в праці, за стаж роботи, премії.

За інформацією Управління Держпраці у Рівненській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172513

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6035

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10705

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10742

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді