У Кіровоградській області розпочався місячник перевірок. Мета — легалізація трудових відносин

Інспектор праці під час першого візиту до роботодавця попередить про можливі наслідки нелегальної праці, встановить, скільки людей працює, та надасть можливість самостійно виправити порушення, оформити трудові відносини з працівниками та повідомити про це Держпраці.

Управління Держпраці у Кіровоградській області повідомило про початок в області місячника легалізації трудових відносин.

Згідно із статистичними даними без оформлення трудових відносин в області працює 18,7% зайнятого населення.

Держпраці наголошує, що штраф за використання праці без офіційного оформлення нині складає 111 690 грн за кожну особу, щодо якої скоєно порушення (30 мінімальних заробітних плат, відповідно до абз.2 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

У Кіровоградській області розпочався місячник перевірок. Мета — легалізація трудових відносин Дізнайтеся, яких роботодавців та за які порушення трудового законодавства було оштрафовано у 2017 році

Інспектор з праці під час першого візиту попередить роботодавця про можливі наслідки нелегальної праці та надасть можливість самостійно усунути виявлені порушення — оформити трудові відносини з працівниками.

Якщо роботодавець не усуне порушення, наслідком другого візиту інспектора праці будуть всі передбачені законодавством заходи впливу, в т. ч. штрафні санкції відповідно до статті 265 КЗпП.

Результат роботи інспекторів праці за другу половину квітня поточного року роботодавці уклали понад 300 трудових договорів з працівниками, які виконували у них роботи неофіційно.

Однак Держпраці попереджає: ці трудові договори будуть супроводжувати працівники Головного управління Пенсійного фонду України в області, аби уникнути фактів укладання договорів на кілька днів з метою відвернути від себе увагу інспектора праці. А як саме проводить перевірку інспектор праці?

Окрім того, Держпраці провело аналіз виданих ним дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та виявило розбіжність між кількістю працівників, інформація про яких вказана у висновках експертиз, та кількістю працівників за даними ПФУ. На ці підприємства інспектори праці прийдуть в першу чергу. Якщо інспектор праці виявить порушення в цих роботодавців щодо оформлення трудових відносин, будуть застосовані штрафні санкції в розмірі 111,7 тис. грн  за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Управління Держпраці також ініціюватиме анулювання виданого раніше дозволу.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10126

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26978

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді