Повернення до мирного життя

Проблеми соціальної адаптації демобілізованих воїнів АТО, а саме їх працевлаштування, обговорювалися на прес-конференції директора Київського міського центру зайнятості з соціальними партнерами та журналістами в День військовослужбовця, яка відбулася 2 грудня в Київському міському центрі зайнятості в рамках «Декади зайнятості»

Коли країна переживає складні часи, на допомогу їй приходять люди, які відчувають свою відповідальність за її майбутнє. Саме такі люди стали на захист України, ставши учасниками бойових дій в зоні АТО. Але після демобілізації не всім з них легко повернутися до мирного життя. Загострене почуття відповідальності, нетерпимість до порушень та жага до справедливості  виділяють їх серед оточення. І це, на диво,  не завжди зрозуміло сприймається людьми, що живуть в мирному вимірі.

Проблеми соціальної адаптації демобілізованих воїнів АТО, а саме їх працевлаштування, обговорювалися на прес-конференції  директора Київського міського центру зайнятості Віктора Сухомлина з соціальними партнерами та журналістами в День військовослужбовця, яка пройшла 2 грудня в Київському міському центрі зайнятості в рамках «Декади зайнятості».

Директор центру розказав, що послуги столичної служби зайнятості отримали 466 бійців АТО, на обліку перебувають 422 особи. Це 2,5 % від загальної кількості, тих хто  перебуває на обліку. Для швидкого та якісного обслуговування демобілізованих в кожному центрі зайнятості визначений окремий спеціаліст, який пройшов відповідну підготовку та надає послуги саме цій категорії клієнтів.

Олександр Смолянінов, представник благодійного Фонду «Коло» (допомога захисникам вітчизни та їх сім’ям), розповів, що до працевлаштування демобілізовані стикаються з масою інших проблем. Це питання з підтвердження участі в бойових діях, юридичні питання майнового характеру, отримання земельних ділянок, виплат, надання психологічної допомоги. Саме цей вид допомоги фонд «Коло» надає і безробітним, які перебувають на обліку в центрі зайнятості. На семінарах та тренінгах вони формують впевненість в собі, діляться порадами, як правильно поводитися під час зустрічей з роботодавцями.

За словами Олександра, загострене почуття справедливості та надто спокійне життя, інколи не дає можливості самореалізуватися вчорашнім бійцям. Декому з них дуже важко підпорядковуватися на старому місці роботи тим, хто не пройшов випробування в бойовій обстановці. Тому  певна частина демобілізованих бачить реалізацію своїх можливостей у відкритті власної справи та роботи на себе.  Олександр підкреслив, що підтримка цих прагнень принесе користь державі, тому що в обличчі нових підприємців економіка отримає сумлінних платників податків. 

Тему самозайнятості продовжила координатор Київської міської спілки ветеранів АТО Вікторія Кісіленко. Вона розказала, що можливість започаткування власного бізнесу цікавить багатьох киян, що звертаються після АТО до їх спілки. Віктор Сухомлин запевнив про інформаційну підтримку таких осіб, у разі звернення їх до центрів зайнятості. Він запропонував надавати контакти таких підприємців – початківців для висвітлення їх бізнесу на ресурсах центру зайнятості, популяризації їх досвіду в ЗМІ. Це, на думку директора, допоможе знайти їм нових клієнтів та надасть впевненість у власних можливостях.

В обговоренні взяв участь представник Київського міського військомату Юрій Мельник. Надана ним інформація стосувалася допомоги в укомплектуванні посад служби за контрактом. В районних центрах зайнятості, за результатами обговорення, буде розміщена інформація про контрактну службу. З відділом організації надання послуг роботодавцям  узгоджений порядок надання інформації  з умов прийому на службу за контрактом. Інформація про відповідні вакансії буде розміщуватися на інформаційних ресурсах Київського міського центру зайнятості.

На завершення зустрічі Директор центру зайнятості відповів на питання журналістів.

Паралельно з цією зустріччю в центрі зайнятості, в рамках Дня військовослужбовця, проходив ярмарок вакансій для демобілізованих воїнів АТО.  Свої вакансії пропонували 15 підприємств («Група 4 Сек’юрітас ЛТД», ТОВ «ЛДЦ» Адоніс плюс», Північний поштампт КМДУДППЗ «Укрпошта», КП «Промінь», «Київпастранс»ТРЕД №3 тощо). Серед запропонованих вакансій - менеджер (управитель) зі збуту, водій автотранспортних засобів, експедитор, кухар, охоронник, юрисконсульт, інженер та інші.

На зустріч з роботодавцями прийшли 74 демобілізованих воїна. Після завершення ярмарку представники благодійного фонду «Коло» провели для учасників ярмарку семінар «Навики пошуку роботи для ветеранів».

Статистична інформація від Київського міського центру зайнятості

  • З початку поточного року отримували послуги служби зайнятості 466 військовослужбовців із зони АТО, з них мали статус безробітного 422 особи. 
  • З початку поточного року на обліку в районних центрах зайнятості        м. Києва перебували  1,5 тис. безробітних осіб з інвалідністю.
  • Працевлаштовані за сприянням міської служби зайнятості близько 300 осіб  з інвалідністю, з них 32 особи отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності.
  • Послуги столичної служби зайнятості отримали понад 53 тис. безробітних громадян, з них звернулися з початку року за допомогою у працевлаштуванні та отримали статус безробітного майже 29 тис. осіб.
  • В поточному році знайшли роботу 17 600  громадян. З них за направленням міської служби зайнятості працевлаштувалося 12 тис. осіб.
  • На нові робочі місця з компенсацією роботодавцю єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування працевлаштовані 236 безробітних.
  • У громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 3 800 осіб.
  • Професійне навчання за направлення служби зайнятості проходили 5,6 тис. безробітних.
  • Профорієнтаційні послуги отримали 95,5 тис. громадян, у тому числі 33,2 тис. осіб, які навчаються у навчальних закладах різних типів.
  • Ваучером на навчання та підвищення кваліфікації скористались 164 особи старше 45 років.
  • Продовжується пошук роботи для  17  тис. безробітних громадян, з яких більше 14 тис. отримують допомогу по безробіттю.

Більш детальну інформацію та фото Ви можете отримати у відділі інформації, зв’язків з громадськістю та ЗМІ, звернувшись за електронною адресою [email protected] , або за т/ф 537-60-88; 230-88-57.

Київський міський центр зайнятості сьогодні це:

  • 10 районних центрів зайнятості.
  • Більш ніж 500 кваліфікованих спеціалістів.
  • Близько 7 467 актуальних вакансій.
  • Безкоштовні послуги для безробітних та роботодавців.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
75

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25935

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47100

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34001

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22972

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді