Уряд спростив умови проведення конкурсу на держслужбу

Надавати для участі у конкурсі паперові копії документів не потрібно. Достатньо подати інформацію через Єдиний портал вакансій державної служби НАДС.


25.09.2019 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» від 19.09.2019 № 117-IX (далі ― Закон № 117). Закон № 117 вносить зміни до п’яти законів, що регулюють питання проходження державної служби, у т. ч. до Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889).

Законом № 117 доручено Уряду за два місяці привести нормативно-правові акти (далі — НПА) у відповідність з ухваленими змінами. Однак, ще до набрання чинності Законом № 117 КМУ оперативно почав змінювати НПА. Так, 24.09.2019 КМУ прийняв постанову № 844 (далі ― Постанова, Порядок № 844), якою змінив Порядок проведення конкурсу на зайняття посад державної служби. Прийняті зміни значно спрощують роботу служби управління персоналом державного органу, звільняючи їх від великої кількості паперової роботи.

Уряд спростив умови проведення конкурсу на держслужбу

Особова картка держслужбовця: заповнюємо без помилок

Для участі у конкурсі подавати купу паперових документів не потрібно. Особа, яка бажає взяти участь у конкурсі, подає Комісії або конкурсній комісії через Єдиний портал вакансій державної служби НАДС інформацію:

  • заяву про участь у конкурсі із зазначенням основних мотивів щодо зайняття посади;
  • резюме, в якому обов’язково зазначає інформацію;
  • прізвище, ім’я, по батькові кандидата;
  • реквізити документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
  • підтвердження наявності відповідного ступеня вищої освіти;
  • підтвердження рівня вільного володіння державною мовою;
  • відомості про стаж роботи, стаж державної служби (за наявності), досвід роботи на відповідних посадах;
  • заяву, в якій повідомляє, що до неї не застосовуються заборони, визначені частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади», та надає згоду на проходження перевірки та на оприлюднення відомостей стосовно неї відповідно до зазначеного Закону;
  • у разі проведення закритого конкурсу — іншу інформацію для підтвердження відповідності умовам конкурсу;
  • у разі проведення конкурсу на посаду державної служби категорії «А» — підтвердження подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Якщо особа, яка бажає взяти участь у конкурсі, незалежно від обставин раніше подавала декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік, повторно подавати декларацію не потрібно.

Можна подавати додаткову інформацію, яка підтверджує відповідність встановленим вимогам, зокрема стосовно попередніх результатів тестування, досвіду роботи, професійних компетентностей, репутації (характеристики, рекомендації, наукові публікації тощо).

На електронні документи, що подають для участі у конкурсі, кандидат накладає кваліфікований електронний підпис.

Державні службовці державного органу, в якому проводиться конкурс, які бажають взяти участь у конкурсі, і надалі подають лише заяву про участь у конкурсі.

Уряд спростив умови проведення конкурсу на держслужбуКолеги цікавляться, як надавати допомогу на оздоровлення державним службовцям

До 31.12.2019 інформацію для участі у конкурсі можна подати особисто або надіслати поштою. Конкурсна комісія не розглядатиме інформацію у разі:

  • подання її особисто в останній день строку подання після закінчення робочого часу;
  • надіслання її поштою після закінчення строку подання;
  • надіслання її поштою протягом установленого строку подання та надходження до державного органу менше ніж за три робочих дні до дати проведення конкурсу.

Етапи конкурсу:

  • прийняття рішення про оголошення конкурсу;
  • оприлюднення оголошення про проведення конкурсу;
  • прийняття та розгляд інформації від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі;
  • проведення тестування та визначення його результатів;
  • розв’язання ситуаційних завдань та визначення їх результатів (у випадках, передбачених цим Порядком);
  • проведення співбесіди та визначення її результатів;
  • складення загального рейтингу кандидатів;
  • визначення суб’єктом призначення або керівником державної служби переможця (переможців) конкурсу;
  • оприлюднення результатів конкурсу.

Уряд спростив умови проведення конкурсу на держслужбуСтане у пригоді консультація «Додаткова відпустка державним службовцям: кому і скільки»

Для допущення до наступного етапу конкурсу конкурсна комісія визначає п’ять кандидатур, які набрали найбільшу загальну кількість балів відповідно до загального рейтингу кандидатів.

Якщо за загальним рейтингом кандидатів їх кількість становить менше п’яти осіб, до наступного етапу конкурсу допускаються усі наявні кандидати.

Конкурсна комісія вносить суб’єктові призначення або керівникові державної служби пропозиції щодо визначених кандидатур або інформацію про відсутність таких кандидатур не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дати підписання відповідного протоколу.

Аби визначити переможця (переможців) конкурсу суб’єкт призначення проводить співбесіду з кожним кандидатом.

Таку співбесіду за рішенням суб’єкта призначення може проводити уповноважена ним особа.

Не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після визначення результатів конкурсу на Єдиному порталі вакансій державної служби НАДС оприлюднюють інформацію про:

  • переможця (переможців) конкурсу;
  • відсутність переможця конкурсу;
  • відсутність визначених конкурсною комісією кандидатур.
Уряд спростив умови проведення конкурсу на держслужбуСкачати, опис документів особової справи державного службовця

Якщо посада, на яку проводився конкурс, стане вакантною протягом одного року з дня оприлюднення результатів конкурсу на Єдиному порталі вакансій державної служби НАДС, або переможець конкурсу відмовиться від зайняття посади (йому буде відмовлено у призначенні на посаду за результатами спеціальної перевірки), суб’єкт призначення має право на повторне визначення переможця конкурсу серед запропонованих конкурсною комісією кандидатів.

Служба управління персоналом державного органу, в якому оголошувався конкурс, має повідомити таких кандидатів про те, що відповідна посада стала вакантною, протягом п’яти календарних днів.

Постанова № 844 затвердила нову форму заяви на участь у конкурсі, а також форму резюме.

Зауважимо, що Уряд розглядає реформування державної служби і перезавантаження влади як пріоритетну ділянку роботи.

УВАГА! З 01.01.2020 скоротять 14 тисяч працівників РДА

«У владні кабінети — амбітну молодь! У кого «очі горять» — шукай себе на Єдиному порталі вакансій державної служби https://career.gov.ua Чесних, порядних і розумних людей Україна потребує найбільше!», — написав на своїй сторінці у Facebook Прем’єр-Міністр України Олексій Гончарук.

«Час тих, хто звик «відсиджуватися» на роботі замість того, щоб працювати, вичерпано! — зазначив очільник Уряду. — Президент Володимир Зеленський підписав законопроект №1066, який спрощує процедуру працевлаштування та звільнення держслужбовців. Нарешті ми зможемо ефективно управляти державними органами — бачити реальні результати тих, хто дійсно працює.

#УрядТехнократів розпочинає перезавантаження влади! Як саме?

✔ Запроваджуємо контрактну державну службу. Контракт має стати головною мотивацією працювати на результат: робота виконана – спокійно працюєш, відсутній результат — вільний.

✔ Ліквідуємо бюрократичні бар’єри, що сповільнювали ухвалення кадрових рішень за неефективної роботи держслужбовців. Раніше таких працівників не могли звільнити роками через пекельну бюрократію.

✔ Зміниться структура оплати праці: більше продуктивності — вища премія!

Ольга Догадіна
провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63977

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563319

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді