Обговорення проекту Трудового кодексу триває

9 листопада у Торгово-промисловій палаті України відбувся круглий стіл за темою «Проект Трудового кодексу України: правові новації для бізнесу»

9 листопада у Торгово-промисловій палаті України відбувся круглий стіл за темою «Проект Трудового кодексу України: правові новації для бізнесу».

Під час Круглого столу Голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олександр Валерійович ДРОЗДИК, наголосив, що у проекті Трудового кодексу України, прийнятому Парламентом у першому читанні, не лише збережено гарантії для працівників, а й збільшено їх.

Народний депутат звернув увагу на необхідності якнайшвидшого реформування трудового законодавства України та підкреслив, що прийняттю проекту Кодексу в першому читанні передувала велика робота в Комітеті.

«Авторами проекту Кодексу було проведено низку зустрічей у Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, на яких обговорювалися позиції всіх сторін соціального діалогу — держави, профспілок та роботодавців. Було досягнуто згоди щодо положень проекту, що стало можливим прийняття його за основу в залі Парламенту 5 листопада цього року», — підкреслив Голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення.

Олександр Дроздик зазначив, що окремі положення проекту Кодексу будуть чіткіше визначені до другого читання, однак вже зараз проект Трудового кодексу забезпечує певний баланс між інтересами роботодавців та працівників.

Народний депутат спростував деякі чутки, які існують в суспільстві щодо окремих положень проекту Трудового кодексу. «Жодних утисків чи зменшення прав жінок та інвалідів у проекті не існує, і не може існувати. Також для всіх працівників збережено 40-годинний робочий тиждень, а основна щорічна відпустка збільшиться до 28 днів», — наголосив О. Дроздик.

Зокрема, проект передбачає окрему норму, яка забороняє роботодавцю примушувати працівника до звільнення. Також за працівником збережено право захисту від незаконного звільнення, а звільнення працівника — члена профспілки, в окремих випадках з ініціативи роботодавця, відбуватиметься за погодженням з профспілковим органом.

О. В. Дроздик підкреслив, що Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення готовий до плідної співпраці щодо удосконалення проекту Трудового кодексу до другого читання. «Разом з соціальними партнерами ми обговоримо пропозиції бізнесу та відпрацюємо всі спірні моменти», — зазначив він.

У роботі Круглого столу взяли участь народні депутати, представники міністерств та відомств, Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України, Федерації роботодавців України, Всеукраїнської асоціації роботодавців, Федерації роботодавців транспорту України, Федерації професійних спілок України, Всеукраїнської асоціації кадровиків України, Комітету підприємців при ТПП України, фахівці кадрових та юридичних служб суб'єктів господарювання.

Так, партнер Міжнародної юридичної компанії «Бейкер і Макензі» Ліна Немченко розповіла про роботу із підготовки пропозицій бізнесу щодо Трудового кодексу, що її провели вітчизняні компанії — члени Європейської бізнес-асоціації. З-поміж актуальних і корисних пропозицій, висловлених пані Ліною під час Круглого столу, хотілося б відмітити можливість використовувати сучасні і прийнятні в інформаційному суспільстві засоби взаємодії між працівником і роботодавцем, приміром, електронну пошту як один із способів ознайомлення із нормативними актами роботодавця.

Під час обговорень шеф-редактор журналу «Кадровик-01», експерт порталу Гарячої Лінії Кадровика Ірина Іванченко зазначила, що Трудовий кодекс знімає з порядку денного велику кількість проблемних питань, які досі не мали розв’язання у правому полі, зокрема, це можливість розірвання трудового договору у зв’язку з відсутністю працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці (ст. 96 проекту ТК). Це прогресивна і нагальна норма, адже статтею 22 ТК визначено такий обов’язок працівника як необхідність повідомлення роботодавця про причини відсутності на роботі.

Хоча окремі норми Кодексу, безумовно, потребують уточнення, зокрема, і з урахуванням тих законодавчих новел, які мали місце після 15 травня 2015 року, коли доопрацьований проект ТК було внесено на розгляд Парламенту, в цілому прийнятий у першому читанні проект Трудового кодексу є одним із найкращих і заслуговує на всіляку підтримку фахівців і громадськості, адже він є не лише збалансованим, а й докладно регламентує кожну кадрову процедуру — від прийняття до звільнення, чого наразі бракує чинному КЗпП. 

На позитивних і прогресивних сторонах Трудового кодексу, а також на неприпустимості маніпуляцій і популізму навколо цього вкрай важливого як для бізнесу, так і для людей праці, документа наголошувала під час свого виступу і Ірина Житкова, головний редактор порталу Гарячої Лінії Кадровика, керівник експертної групи з питань трудового законодавства Цифрового видавництва Експертус. Чимало політиків сьогодні спекулюють на темі Трудового кодексу і замість конструктивних пропозицій щодо його вдосконалення вкидають в ефір голословні  твердження, цитуючи окремі, вирвані з контексту рядки, повністю перекручуючи зміст тої чи тої норми. Ідеальних законів не існує, однак будь-яка критика має грунтуватися на обізнаності з текстом проекту Трудового кодексу, розумінні всіх застарілих вад і недоліків чинного КЗпП, і головне — відчутті нагальних потреб — часу, бізнесу, людини праці.

 

На фото: на необхідності урахування пропозицій сторін соціального діалогу наголошували під час Круглого столу з обговорення проекту Трудового кодексу народний депутат України Олександр ДРОЗДИК та перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло НЕПРАН.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
75

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25934

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47047

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33982

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22943

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді