Чи скасують люстрацію в Україні?

Теми:
Європейський суд з прав людини визнав, що положення Закону «Про очищення влади» порушують основоположні права і свободи людини. У ВРУ вже зареєстрували законопроєкт про скасування люстраційного закону.

17.10.2019 Європейський суд з прав людини у справі «Полях та інші проти України» вирішив, що положення Закону України «Про очищення влади» порушують основоположні права і свободи людини.

Чи скасують люстрацію в Україні?

Усі новини на сьогодні


18.10.2019 народний депутат України М. Бужанський (ПП «Слуга народу») оперативно зареєстрував у ВРУ проєкт Закону України «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про очищення влади» (законопроєкт № 2287). У пояснювальній записці автор законопроєкту нагадує, що Європейська Комісія «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) рекомендувала серйозно доопрацювати люстраційний закон ще у 2015 році.

Рішення Європейського суду з прав людини має обов’язково виконувати Держава, яка є стороною у справі (ст. 46 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод).

Це означає, що держава повинна вживати заходів, щоб усунути проблему, констатовану у рішенні, та не допустити аналогічних порушень у майбутньому. Також потрібно внести зміни до чинного законодавства (ст. 1, 13 Закону України «Про виконання рішення та застосування практики Європейського суду з прав людини»).

З прийняттям законопроєкту втратить чинність Закон «Про очищення влади». Це дозволить попередити порушення прав та свобод громадян Україні, подібні до тих, які констатував Європейський суд з прав людини у рішенні у справі «Полях та інші проти України».

Нагадаємо, що Закон України «Про очищення влади» від 16.09.2014 № 1682-VII набув чинності у жовтні 2014 року. У 2015 році 47 народних депутатів звернулись до Конституційного суду України з поданням про відповідність Конституції України (конституційності) положень люстраційного закону. До літа 2015 року КСУ мав винести рішення. Однак минуло майже 5 років, а КСУ так і не виніс рішення по цій справі.

Ольга Догадіна,

провідний експерт Експертус: Кадри

Штрафи 2022

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64057

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40282

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563711

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44288

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43387

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді