Набули чинності зміни в законодавстві про військову службу

Теми:
Зміни передбачають випадки, коли військова служба призупиняється

20.10.2019 набули чинності зміни, унесені до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII (далі — Закон № 2232) (Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо удосконалення деяких питань проходження громадянами військової служби» від 03.10.2019 № 161-IX).

Набули чинності зміни в законодавстві про військову службу

Статтю 24 Закону № 2232 доповнено частиною 2, яка регламентує підстави та порядок призупинення військової служби. Військова служба призупиняється для військовослужбовців, які:

  • самовільно залишили військові частини або місця служби;
  • дезертирували із ЗСУ та інших військових формувань;
  • добровільно здалися в полон, якщо інше не визначено законодавством.

Початок призупинення військової служби — день внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відомості до реєстру вносять на підставі заяви, повідомлення командира (начальника) військової частини про вчинене кримінальне правопорушення, поданих відповідно до частини четвертої статті 85 Дисциплінарного статуту ЗСУ.

Працівника призвали на строкову службу: навігатор кадровика

Військовослужбовців, військову службу яких призупинено, звільняють з посад та вважають такими, що не виконують (не несуть) обов’язків військової служби. Контракт про проходження військової служби, а також виплату грошового та здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення таким військовослужбовцям призупиняють.

Час призупинення військової служби військовослужбовцям не зараховують до:

  • строку військової служби;
  • вислуги у військовому званні;
  • вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії.

На цих військовослужбовців не поширюються пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством для військовослужбовців.

Військовослужбовці, військову службу яким призупинено, не входять до чисельності ЗСУ та інших військових формувань.

Військовослужбовці, військову службу яким призупинено та стосовно яких обвинувальні вироки суду набрали законної сили, звільняються з військової служби, крім військовослужбовців, яким вироком суду визначено міру покарання у виді:

  • службового обмеження;
  • арешту з відбуттям на гауптвахті;
  • триманням у дисциплінарному батальйоні.

Військовослужбовців, яким призначено кримінальне покарання у вигляді штрафу, яких звільнено від кримінальної відповідальності на підставах, передбачених статтями 47, 48, 49 Кримінального кодексу України, а також яких звільнено від відбування покарання на підставі амністії, звільняють з військової служби.

Штрафи 2022

Для військовослужбовців, стосовно яких суд виніс виправдувальний вирок, що набрав законної сили, або стосовно яких закрито кримінальне провадження відповідно до пунктів 1, 2, 3 частини першої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України, військова служба та дія контракту продовжується. У такому разі строк призупинення військової служби зараховується до вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії, а також до строку вислуги років для присвоєння чергового військового звання, та поновлюються пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством для військовослужбовців.

За весь час необґрунтованого призупинення військової служби таким військовослужбовцям виплачують недоотримане грошове та здійснюються недоотримане продовольче, речове та інші види забезпечення.

Порядок призупинення та продовження військової служби визначають положення про проходження військової служби.

Окрім того, назви закладів освіти в Законі № 2232 приведено у відповідність до Закону України «Про освіту».

Ольга Догадіна,

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
158857

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5745

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
64

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16346

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126592

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді