Цілодобова робота водіїв «швидкої» — неправомірна

Відповідь на запитання керівника комунальної установи надало Управління Держпраці у Черкаській області.


Робочий час та час відпочинку водіїв регулює Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затверджене наказом Мінтрансзв’язку від 07.06.2010 № 340 (далі — Положення № 340).

Зокрема, Положення № 340 передбачає нормальну тривалість робочого часу водіїв, яка не повинна перевищувати 40 годин на тиждень.

Цілодобова робота водіїв «швидкої» — неправомірна

Якщо за умовами роботи не може бути додержана встановлена тривалість робочого часу, допускають запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.

Положення № 340 визначає, що при підсумованому обліку робочого часу водія нормальна тривалість робочого дня (зміни) не може перевищувати 10 годин. При тривалих простоях, очікуваннях у транспортному засобі чи на робочому місці або якщо водію необхідно доїхати до місця відпочинку, тривалість робочого дня (зміни) може бути збільшена до 12 годин.

Відтак, вважає Управління Держпраці, вказаний нормативний документ не передбачає цілодобового режиму водіїв.

Галина Бєлікова,

редактор-експерт Експертус Кадри

Штрафи 2022

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Виробничий календар на вересень 2024

Виробничий календар на вересень 2024 — надійний помічник кадровика. Ви точно не пропустите фахові заходи, правильно визначите тривалість робочого часу у вересні 2024 та кількість робочих і вихідних днів. Також зможете прикрасити робочий стіл тематичними заставками.
10819

Виробничий календар 2024

Діє Закон, що продовжує воєнний стан до 10 листопада. Скачайте виробничий календар на 2024 рік для п’ятиденки та шестиденки від провідного експерта із трудового законодавства — Олени Петровської.
102597

Виробничий календар 2025

Норми тривалості робочого часу для п’ятиденки і шестиденки на 2025 рік обчислила провідний експерт із трудового законодавства Олена Петровська.
6873

Виробничий календар кадровика на серпень 2024

Зустрічайте останній місяць літа з нашим календарем. Тут знайдете норму робочого часу у серпні, не пропустите дати звітності та зможете зареєструватися на фахові заходи. Також скачаєте чудовий фон для робочого столу вашого ПК
8405

Право чоловіка на декретну відпустку

Права чоловіків на декретну відпустку — гарантія соціальної та гендерної рівності. Декретні для чоловіків все частіше стають звичним явищем, що не викликає зайвої уваги ні роботодавців, ні працівників.
4928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді