Нові кваліфікаційні характеристики в ОМС. НАДС спростив вимоги до посадових осіб місцевого самоврядування

З кваліфікаційних вимог до керівників виконавчих органів ОМС виключили вимогу про післядипломну освіту в галузі знань «Державне управління». Затверджені в органі місцевого самоврядування посадові інструкції треба оновити.

Нові кваліфікаційні характеристики в ОМС. НАДС спростив вимоги до посадових осіб місцевого самоврядування

НАДС наказом від 07.11.2019 № 203 затвердив нові Типові професійно-кваліфікаційні характеристики посадових осіб місцевого самоврядування (далі — ПКХ).

Як добирати посади в ОМС ➤

Насамперед ПКХ привели у відповідність до законодавства України:

  • в розділах «Повинен знати» замість Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції», що втратив чинність, включено Закон України «Про запобігання корупції»;
  • кваліфікаційні вимоги доповнено вимогою щодо вільного володіння державною мовою. Натомість виключено вимоги про післядипломну освіту в галузі знань «Державне управління» для керівних посад.

Нові кваліфікаційні характеристики в ОМС. НАДС спростив вимоги до посадових осіб місцевого самоврядуванняДізнайтеся, чи потрібен сертифікат з української мови особі, що понад 10 років працює в ОМС

Також НАДС доповнили ПКХ кваліфікаційними характеристиками Головного державного соціального інспектора, соціального інспектора, державного соціального інспектора.

НАДС рекомендує ОМС при розробці посадових інструкцій керуватися новими Типовими професійно-кваліфікаційними характеристиками.

До того ж Типові професійно-кваліфікаційні характеристики посадових осіб місцевого самоврядування, затверджені наказом Головдержслужби від 29.12.2009 № 406, втратили чинність.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64128

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40298

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
564008

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44317

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43407

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді