Посадові інструкції медиків доведеться оновити. МОЗ змінив Випуск 78 «Охорона здоров’я» ДКХП

Внесені зміни до ДКХП Випуск 78 «Охорона здоров’я»


МОЗ продовжує реформування та вдосконалення системи охорони здоров’я, зокрема надання кардіологічної допомоги населенню та розвитку кадрового потенціалу. З цією метою приводить нормативні документи у відповідність із міжнародними протоколами та вітчизняним законодавством. Так, наказом від 27.11.2019 № 2347 МОЗ уніс зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 78 «Охорона здоров’я» (далі — ДКХП Випуск 78).

Посадові інструкції медиків доведеться оновити. МОЗ змінив Випуск 78 «Охорона здоров’я» ДКХП

ДКХП: перелік випусків ➤

Внесені зміни до підрозділу «Професіонали в галузі лікувальної справи (крім стоматології)» розділу «Професіонали». Зокрема, кваліфікаційна характеристика професії лікар-кардіолог викладена у новій редакції, яка конкретизує завдання та обов’язки саме кардіологічними питаннями. Кваліфікаційна характеристика також розширює коло знань, які повинні мати спеціалісти на цій посаді, та спеціалізує кваліфікаційні вимоги, необхідні для роботи лікарі-кардіолога.

Посадові інструкції медиків доведеться оновити. МОЗ змінив Випуск 78 «Охорона здоров’я» ДКХПКолеги запитують, чи обов’язково використовувати ДКХП

До ДКХП Випуск 78 також додали кваліфікаційні характеристики професій лікарів-кардіологів за спеціальностями:

  • лікаря-кардіолога дитячого;
  • лікаря-ревматолога дитячого;
  • лікаря-кардіолога-електрофізіолога;
  • лікаря-кардіолога інтервенційного.

Підвищувати кваліфікацію лікарі мають не тільки на курсах, передатестаційних циклах тощо, а безперервно. Таки вимоги встановлює постанова КМУ «Про затвердження Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я» від 28.03.2018 № 302. Зміни також приводять це питання у відповідність: у розділі «Професіонали» ДКХП Випуск 78 слова та знаки «Підвищення кваліфікації (курси удосконалення, стажування, передатестаційні цикли тощо)» відтепер замінили на «Безперервний професійний розвиток».

Галина Бєлікова,

редактор-експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
172509

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
6035

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10705

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10741

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді