Держпраці роз’яснила, як складати графік відпусток на 2020 рік

Про тонкощі складання графіка відпусток надає роз’яснення Управління Держпраці у Полтавській області.

Держпраці роз’яснила, як складати графік відпусток на 2020 рік

Шпаргалки для кадровика:
Графік відпустокСКАЧАТИ бланк
Графік відпусток 2020СКАЧАТИ зразок


Відпустки працівникам надають за графіками, які затверджує роботодавець за погодженням з профспілковим комітетом (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. З графіком відпусток роботодавець має ознайомити всіх працівників (ч. 4 ст. 79 КЗпП; ч. 10 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

➤➤ Зведений графік відпусток на 2020 рік: 5 кроків до ідеального документа

Крім інтересів виробництва та особистих інтересів працівників роботодавець повинен врахувати категорії працівників, які мають право на відпустку у зручний для них час, а саме:

  • неповнолітні працівники;
  • працівники з інвалідністю;
  • жінки перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї;
  • жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
  • одинокі матері (батько), які виховують дитину без батька (матері);
  • опікуни, піклувальники або інші самотні особи, які фактично виховують одного або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;
  • дружини (чоловіки) військовослужбовців;
  • ветерани праці та особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
  • ветерани війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» ;
  • батьки—вихователі дитячих будинків сімейного типу;
  • інші випадки, передбачені законодавством, колективним або трудовим договором.
Кадрові звіти 2020

Графік відпусток складають на кожний календарний рік не пізніше 5 січня поточного року (п. 20 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників та службовців підприємств, установ, організацій, затверджених постановою Держкомпраці СРСР від 20.06.1984 № 213). Конкретні строки складання та порядок оформлення графіків відпусток роботодавець може визначити самостійно у колективному договорі або правилах внутрішнього трудового розпорядку, розпорядженні, наказі тощо.

➤➤Коли вигідніше піти у відпустку у 2020 році

Управління Держпраці вказує, що у графіку, як правило, зазначають місяць початку використання відпустки. Конкретний період у межах графіку працівник та роботодавець мають узгодити. За домовленістю роботодавця та працівника про поділ відпустки цю умову також враховують в графіку з дотриманням тривалості її безперервної частини 14 календарних днів.

Ознайомити працівників з графіком відпусток під підпис — обов’язок роботодавця. Він також має довести графік до відома працівників. Управління Держпраці вважає, що найзручніша форма доведення до відома — вивішування графіка для загального ознайомлення в приміщеннях підприємства та його структурних підрозділах.

По інформації Управління Держпраці у Полтавській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Як скласти графік відпусток 2024

У статті знайдете зразок графіка відпусток 2024, шаблон, а також відповіді на питання коли починати складати графік відпусток та чи всіх працівників включати в нього.
11165

Затвердження графіка відпусток

Законодавство не встановлює єдиного алгоритму затвердження графіка відпусток. Оберіть, що підходить саме вашому підприємству або організації. Які є способи для затвердження графіка, розглянемо у статті.
11378

Відкликання працівника з відпустки

Досить часто на підприємствах, в установах та організаціях виникає потреба саме у конкретному працівнику, який перебуває у відпустці. І хоч незамінних немає, однак роботодавець змушений використовувати порядок відкликання з відпустки. Як правомірно здійснити відкликання з відпустки у зв'язку з виробничою необхідністю та що передбачає чіткий алгоритм дій як оформити відкликання з відпустки, читайте у статті.
69822

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді