Розраховуємо залишок відпусток наприкінці року

Для того щоб спланувати на майбутній рік графік відпусток, насамперед слід визначити, скільки невикористаних днів відпустки за поточний, а можливо — і за попередні роки, має той чи той працівник. Допоможемо розв’язати цю задачу та покажемо на прикладі, як це зробити.

Нормативно-правового акта, який би визначав порядок розрахунку кількості днів щорічної відпустки, немає. Для підрахунку днів щорічної відпустки пропорційно відпрацьованому часу доцільно скористатися механізмом нарахування оплати за дні відпустки, викладеним у Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.1995 № 100. Таку рекомендацію надає й Мінсоцполітики у листі від 24.06.2011 № 208/13/116-11.

Розрахунок днів відпустки потрібно прив’язати до календарних днів робочого року, в якому працював працівник. Тож змоделюємо ситуацію та покажемо на прикладі, як розрахувати кількість невикористаних днів відпустки.

Приклад

Працівника прийнято на роботу 29.08.2017. Насамперед, слід визначити кількість календарних днів за відпрацьований період. Так, із 29.08.2017 по 31.12.2017 кількість календарних днів без урахування святкових і неробочих днів становить 123.

Для розрахунку застосуємо формулу:

              24       
———————— × 123 = 8,34.
         (365-11)

Внаслідок заокруглення отримуємо 8 (к. д.).

У пригоді також стане калькулятор розрахунку днів невикористаної відпустки

Якщо Колективним договором передбачено ще й щорічні додаткові відпустки, приміром за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, чи за особливий характер праці (зокрема, за ненормований робочий день), то такі відпустки слід обліковувати окремо від щорічної основної відпустки. Оскільки відрізняються як порядок надання цих відпусток, так і правила, за якими обчислюють стаж, що дає право на зазначені відпустки.

Підприємство зобов’язане вчасно і в повному обсязі надавати працівникам щорічні відпустки. Якщо з певних причин вони не були надані у повному обсязі за минулі роки, доцільно якомога швидше погасити заборгованість по відпустках, для цього включити до графіка відпусток відпустки за поточний рік та залишки відпусток за минулі роки.

Нині законодавством (ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР) передбачено тривалість щорічної основної відпустки не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік. Тому у графіку відпусток на 2018 рік потрібно передбачати тривалість щорічної основної відпустки, визначену законодавством.

Розраховуємо залишок відпусток наприкінці рокуДізнайтеся, яка мінімальна тривалість щорічної основної відпустки

До відома!

Графіки відпусток зберігають в окремій справі під назвою «Документи про використання всіх видів відпусток» разом із заявами, довідками-викликами та листуванням, пов’язаним із відпустками.

Справа «Документи про використання всіх видів відпусток» включається до номенклатури справ підприємства і зберігається один рік, що визначено статтями 515 і 516 Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Мін’юсту від 12.04.2012 № 578/5.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді