Систему вищої освіти чекають зміни

KPI в контрактах лекторів, зменшення об’єктів ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти, впровадження дуальної освіти.

Систему вищої освіти чекають зміни

Як надати навчальну відпустку

18.12.2019 ВРУ прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» (законопроект № 2299).

Закон:

  • уточнює визначення окремих термінів;
  • спрощує процедуру ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти;
  • переосмислює статус національного закладу вищої освіти, зміцнює статус дослідницького університету і посилює вимоги для його надання;
  • створює умови для розвитку міждисциплінарних програм, освітніх програм спільного та подвійного диплому;
  • унормовує дуальну форму здобуття вищої освіти;
  • встановлює вимоги до провадження освітньої діяльності за так званими регульованими професіями;
  • удосконалює структуру закладів вищої освіти;
  • упорядковує діяльність відокремлених структурних підрозділів;
  • удосконалює умови прийому на навчання до закладів вищої освіти, зокрема враховує здобутки вступників на міжнародних олімпіадах, розширює доступ до вищої освіти для осіб — учасників бойових дій, а також для військовослужбовців військової служби за контрактом;
  • врегульовує питання про прийом на навчання іноземних громадян.

З керівниками вишів, яких надалі обиратимуть на посади, підпишуть контракти із зазначенням цільових показників ефективності (KPI), строками їхнього виконання та механізмами перевірки. МОН формуватиме KPI на базі програм кандидатів, які ті подаватимуть в пакетах документів на конкурс. Цілі в програмах керівників вишів стануть індикаторами ефективності, а невиконання програм — підставою для розірвання контракту.

Кадрові звіти — 2020СКАЧАТИ таблицю

Також закон виключає поняття «диплом державного зразка» та пропонує вишам видавати документи про вищу освіту за зразком, затвердженим власною вченою радою. Однак видавати дипломи заклад зможе лише за освітніми програмами, акредитованими НАЗЯВО, іноземними або незалежними українськими акредитаційними агенціями.

За інформацією МОН

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126361

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45629

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді