Депутати планують повернути право на пенсію за вислугу років

Право на пенсію за вислугу років можуть знову отримати залізничники, водії вантажних автомобілів, що працюють на шахті, працівники портів та флоту, геологорозвідувальних експедицій, лісгоспів.

У ВРУ зареєстровано проект Закону України «Про запровадження програм пенсійного забезпечення за вислугу років» (законопроект № 2617).

Депутати планують повернути право на пенсію за вислугу років

Як подати документи для призначення пенсії

Один з авторів законопроекту — Третьякова Г. М., Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Якщо депутати підтримають законопроект, право на пенсію за вислугу років отримають працівники, які після 11.10.2017 перебувають у трудових відносинах із суб’єктами господарювання, не отримують пенсійні виплати із солідарної системи, виконують (виконували до набрання чинності цим Законом) роботи на посадах або за професіями, що надають право дострокового виходу на пенсію за вислугу років відповідно до статей 52, 54, 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», та втратили право дострокового виходу на пенсію за вислугою років відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Право участі в програмах пенсійного забезпечення за вислугу років отримають:

  • робітники локомотивних бригад і окремі категорії працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метрополітенах, — за списками професій і посад, що затверджуються в порядку, який визначає КМУ;
  • водії вантажних автомобілів, безпосередньо зайнятих у технологічному процесі на шахтах, у рудниках, розрізах і рудних кар’єрах на вивезенні вугілля, сланцю, руди, породи;
  • механізатори (докери-механізатори) комплексних бригад на вантажно-розвантажувальних роботах у портах;
  • плавсклад морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості (крім суден портових, що постійно працюють на акваторії порту, службово-допоміжних, роз’їзних, приміського і внутріміського сполучення);
  • працівники окремих видів суден, професій і посад плавскладу суден морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості - за списком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України;
  • працівники експедицій, партій, загонів, дільниць і бригад, безпосередньо зайняті на польових геологорозвідувальних, пошукових, топографо-геодезичних, геофізичних, гідрографічних, гідрологічних, лісовпорядних і розвідувальних роботах;
  • робітники, майстри (у тому числі старші майстри), безпосередньо зайняті на лісозаготівлях і лісосплаві, включаючи зайнятих на обслуговуванні механізмів і обладнання, — за списком професій, посад і виробництв, що затверджується у порядку, який визначає КМУ.

Кадрові звіти 2020

Програми пенсійного забезпечення за вислугу років планують реалізувати через недержавні пенсійні фонди відповідно до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення».

Для реалізації програми пенсійного забезпечення роботодавець укладатиме пенсійний контракт з недержавним пенсійним фондом та сплачуватиме пенсійні внески у розмірах, встановлених програмою, на користь працівників-учасників програми, які є учасниками фонду за цим пенсійним контрактом.

Недержавний пенсійний фонд виплачуватиме пенсію учаснику програми після завершення строку дії пенсійного контракту, укладеного суб’єктом господарювання на його користь.

Пенсійні фонди виплачуватимуть учасникам програми пенсії в обсязі всієї суми індивідуальних пенсійних накопичень, сформованих обов’язковими внесками суб’єкта господарювання та добровільними (сплаченими за його бажанням) внесками працівника, сплаченими до фонду в період трудової діяльності на посадах або за професіями, що надають право дострокового виходу на пенсію за вислугу років.

Депутати планують повернути право на пенсію за вислугу роківДізнайтеся, чи буде пенсія, якщо не має стажу

На думку авторів законопроекту його прийняття сприятиме підвищенню рівня соціального захисту, відновленню порушених норм пенсійного забезпечення громадян України та гарантуванню виплат пенсій за вислугу років особам, які виконують роботи на посадах або за професіями, що надають право дострокового виходу на пенсію за вислугу років відповідно до статей 52, 54 та 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», та втратили право дострокового виходу на пенсію за вислугою років відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій».

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи буде пенсія, якщо немає стажу?

Українців передпенсійного віку часто цікавить запитання: якщо немає стажу, яка буде пенсія? З якого саме віку можна почати отримувати пенсію, якщо немає стажу, що робити, коли не вистачає страхового стажу, чи мають право на призначення пенсії підприємці, які досягнули пенсійного віку, - відповіді на ці запитання знайдете у статті
55920

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
116420

Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії
76241

Пенсія за віком у 2020 році

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення відповідного віку потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році досягне 35 років
5531

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8676

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді