Україна спросить процедуру отримання дозволу на працевлаштування іноземців

Д. Дубілет обіцяє запровадити е-сервіси для іноземців для отримання робочої візи, тимчасової або постійної посвідки на проживання

Україна спросить процедуру отримання дозволу на працевлаштування іноземців

Міністр КМУ
Дмитро Дубілет

Міністр КМУ Д. О. Дубілет досліджував комфортність перебування іноземців в Україні и виявив проблеми, що перешкоджають іноземним інвестиціям.

1. Проблема оформлення документів для перебування іноземця в Україні більш ніж на 90 днів.

«Залишитись просто так не можна, має бути привід (хвороба, робота, одруження тощо). Необхідно зібрати значний пакет документів, аж до документів про власника орендованої квартири. У готелі, до речі, залишатися не можна,» — Д. Дубілет.

2. Складно отримати дозвіл на роботу / навчання тощо.

«Якщо, наприклад, європеєць захоче працювати в Україні, то для цього йому потрібно виїхати за кордон і отримати візу там. У Києві це зробити не можна,» — Д. Дубілет

3. Для оформлення документів іноземець має відвідати держоргани.

«Хоче іноземець отримати робочу візу, тимчасову або постійну посвідку на проживання — все це робиться через особисті візити в наші не найкомфортніші держоргани, » — Д. Дубілет.

4. Іноземцям складно відкрити рахунок в банку.

«Рахунки в українських банках іноземцям відкриваються складно і не завжди. Це настільки зарегульоване питання, що часто банки вважають за краще з цим взагалі не зв'язуватись,» — Д. Дубілет.

Це невелика частина проблем, які супроводжують іноземця, який хоче працювати, навчатися в Україні.

Україна спросить процедуру отримання дозволу на працевлаштування іноземцівКадровики запитують, чи діють в Україні міжнародні договори, що дають право іноземцям працювати без оформлення дозволу

Пропозиції Міністра КМУ:

  • запровадити е-сервіси для оформлення документів в держорганах;
  • дозволити іноземцям відкривати рахунки в банках дистанційно.

Редакція напряму Експертус: Кадри підтримує плани Уряду спростити умови перебування, працевлаштування та навчання іноземних громадян.

Нагадаємо, що умови працевлаштування іноземних громадян визначає Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон № 5067).

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій» від 23.05.2017 № 2058-VIII вніс зміни до Закону № 5067 та значно спростив процедуру працевлаштування іноземців. Зокрема, роботодавець вже не повинен доводити, що не може працевлаштувати на цю посаду громадянина України. Утім, залишилось ще багато невирішених проблем.

Значиний перелік документів, які роботодавець має додати до заяви для отримання чи продовження дозволу на працевлаштування іноземця. Складна процедура розгляду службою зайнятості заяви роботодавця. Якщо роботодавець не встиг оплатити дозвіл або надати копію письмового трудового договору, центр зайнятості скасує дозвіл.

За яких умов Державна служба зайнятості відмовить у видачі дозволу на працевлаштування іноземця

Маємо надію, що законодавчі ініціативи Уряду підтримають народні депутати, і це дійсно сприятиме залученню іноземних інвестицій.

За інформацією Фейсбук-сторінки Д. Дубілета

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
96188

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
55525

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді