Депутати планують запустити накопичувальне пенсійне забезпечення

Пенсійні кошти переходитимуть у спадок.

Депутати планують запустити накопичувальне пенсійного забезпечення

Народні депутати зареєстрували проект Закону України «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» (законопроект № 2683). Один з авторів законопроекту — Г. М. Третьякова, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Одним з суб’єктів системи загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення буде Пенсійне казначейство, юридична особа публічного права, яку створить КМУ.

Управлятиме та контролюватиме поточну діяльність Пенсійного казначейства Рада Пенсійного казначейства.

Законопроект визначає повноваження Пенсійного казначейства, а також порядок формування, повноваження та відповідальність Ради Пенсійного казначейства.

Учасник системи повинен буде обрати тип пенсійного портфелю Пенсійного казначейства з одночасним обранням авторизованої компанії з управління активами Пенсійного казначейства або обрати авторизований недержавний пенсійний фонд.

Кожному учаснику системи відкриють індивідуальний накопичувальний пенсійний рахунок. Для ідентифікації учасника системи в номері індивідуального накопичувального пенсійного рахунка використовуватимуть реєстраційний номер облікової картки платника податків (реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків), а у разі його відсутності використовуватимуть серію (за наявності) і номер паспорта громадянина України — учасника пенсійного фонду, для неповнолітніх осіб — свідоцтво про народження.

Учасники системи матимуть право доступу до даних індивідуального накопичувального пенсійного рахунку в електронній системі віддаленого доступу учасників системи, функціонування якої забезпечуватиме центральний адміністратор, та он-лайн доступу до даних індивідуального накопичувального пенсійного рахунку в системі, функціонування якої забезпечуватиме авторизований адміністратор недержавного пенсійного фонду.

Учасники системи матимуть право на отримання:

  • одноразової пенсійної виплати;
  • прискорених виплат;
  • програмних виплат;
  • довічної пенсії.

Підставою для здійснення пенсійних виплат є заява учасника системи, яка подається центральному адміністратору, у випадках:

1) досягнення учасником системи пенсійного віку, визначеного відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»;

2) виникнення в учасника системи підстав для лікування тяжких (критичних) захворювань, перелік яких визначений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, що підтверджується в порядку, встановленому МОЗ, — до 100% пенсійних коштів учасника системи;

3) виникнення у членів сім’ї учасника системи підстав для лікування тяжких (критичних) захворювань, перелік яких визначений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, що підтверджується в порядку, встановленому МОЗ, — до 50% пенсійних коштів учасника системи;

4) виїзд учасника системи за кордон на постійне проживання — до 100% пенсійних коштів учасника системи.

Кадрові звіти — 2020

Законопроект передбачає обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними пенсійного віку та залучення роботодавців до сплати пенсійних внесків на паритетних засадах. Роботодавці сплачуватимуть 2% від розміру заробітної плати працівників, а учасники системи (працюючі особи) сплачуватимуть внески у розмірі 1% від заробітної плати (доходу). За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків можна буде збільшити. Роботодавець зобов’язаний буде пропорційно доповнювати внески працівника власними внесками в розмірі до 5% від суми заробітної плати такого працівника.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовуватиме фінансові санкції до юридичних осіб у вигляді штрафних санкцій, які визначені в євро. Штрафи сплачуватимуть в гривневому еквіваленті за офіційним курсом НБУ на день застосування санкцій.

На думку авторів законопроекту запровадження передбачених змін створить правове підґрунтя для запровадження другого рівня пенсійної системи — загальнообов’язкової накопичувальної складової пенсійного забезпечення, функціонування якої поступово призводитиме до підвищення рівня соціального захисту людей пенсійного віку, та залучення потужного внутрішнього довгострокового інвестиційного ресурсу, що сприятиме збільшенню інвестицій в національну економіку.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи буде пенсія, якщо немає стажу?

Українців передпенсійного віку часто цікавить запитання: якщо немає стажу, яка буде пенсія? З якого саме віку можна почати отримувати пенсію, якщо немає стажу, що робити, коли не вистачає страхового стажу, чи мають право на призначення пенсії підприємці, які досягнули пенсійного віку, - відповіді на ці запитання знайдете у статті
55492

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
113858

Пенсійна реформа: які зміни плануються

Незважаючи на усі виклики, певне зростання пенсійних виплат все ж відбудеться. Також буде запроваджено декілька пенсійних новацій та обговорення запровадження накопичувальної пенсії
76122

Пенсія за віком у 2020 році

Для виходу на пенсію у 2020 році після досягнення відповідного віку потрібно мати страховий стаж не менше 27 років. З кожним наступним роком страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком, поступово зростатиме і у 2028 році досягне 35 років
5425

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8510

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді