Держслужбовцям дозволять страйкувати

Новий законопроект забороняє страйки лише для військовослужбовців, працівників правоохоронних органів та органів цивільного захисту.

Держслужбовцям дозволять страйкуватиНародні депутати від політичної партії «Слуга народу» зареєстрували у ВРУ проект Закону України «Про страйки та локаути» (законопроект № 2682).

Основні зміни у законодавстві про працю 2020

Законопроект № 2682 визначає організаційно-правові засади та гарантії здійснення працівниками конституційного права на страйк.

Працівники матимуть право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.

Законопроект, окрім страйку працівників щодо захисту своїх прав, передбачає також можливість оголошення страйку солідарності — страйку працівників одного підприємства, установи, організації з метою підтримки виконання всіх або частини вимог, висунутих працівниками до іншого роботодавця.

Працівники, що братимуть участь у законному страйку, звільнятимуться від відповідальності за шкоду, завдану страйком роботодавцю та іншим особам.

Держслужбовцям дозволять страйкуватиКадровики запитують, як табелювати простій, якщо працівники страйкували три години

Законопроект визначає строки повідомлення роботодавця про майбутній страйк.

Страйк можна буде розпочати не раніше ніж через 15 днів після направлення органом, уповноваженим на керівництво страйком, повідомлення про висування вимог страйку роботодавцю.

Страйк солідарності і страйк з вимогами про виплату заборгованості із заробітної плати, а також з вимогами, що випливають з порушення роботодавцем колективного договору, угоди, законодавства про працю та охорону праці можна буде розпочати не раніше ніж через 5 днів після направлення такого повідомлення.

Законопроект передбачає можливість проведення переговорів між органом, уповноваженим на керівництво страйком та роботодавцем. Роботодавець зобов’язаний буде створити належні організаційно-технічні умови для ведення переговорів, зберігати робоче місце та оплату праці за працівниками, що беруть участь у переговорах.

Під час переговорів орган, уповноважений на керівництво страйком матиме право запитувати, а роботодавець зобов’язаний буде надавати цьому органу документи та інформацію, в т. ч. податкову та фінансову звітність, аудиторські висновки, іншу інформацію з обмеженим доступом окрім державної таємниці. Доступ до банківської таємниці надаватимуть після надання учасниками переговорів письмової згоди на її нерозголошення.

Якщо за 5 днів до дати страйку сторони не укладуть угоду про виконання вимог страйку та орган, уповноважений на керівництво страйком не прийме рішення про скасування або відкладення страйку, уповноважений на керівництво страйком орган направлятиме попередження про страйк органу держаної влади та органу місцевого самоврядування за місцем, де планується проведення страйку.

В день та час, визначений для початку страйку, працівники матимуть право повністю або частково припинити виконання роботи. При цьому працівники матимуть право знаходитись на своїх робочих місцях або покинути їх, брати участь у зборах, мітингах тощо або знаходитись за межами території підприємства, установи, організації.

Простій на підприємстві: оформлення, оплата, припинення

У разі повного припинення роботи працівнику не нараховуватимуть та не виплачуватимуть зарплату за всі дні фактичної участі у страйку. Працівникам нараховуватимуть середній заробіток за весь час страйку із розрахунку за два останні повні місяці роботи лише у випадку страйку з вимогами про виплату заборгованої зарплати.

При частковому припиненні роботи працівнику нараховуватимуть та виплачуватимуть зарплату пропорційно виконуваній ним роботі.

Утім, угода про виконання вимог страйку може містити умову про нарахування та виплату працівникам, що страйкували середнього заробітку за весь час страйку із розрахунку за два останні повні місяці роботи.

Під час страйку працівники зможуть також:

  • оголосити бойкот на виконання вимог страйку — закликати не купувати товари, роботи, послуги роботодавця;
  • вдаватись до блокади підприємства — перекривати в’їзди і виїзди з підприємства, вчинення інших дій з метою недопущення постачання сировини та вивезення готової продукції з підприємства під час страйку.

Законопроект також визначає права роботодавця, зокрема:

  • на локаут — тимчасове повне або часткове припинення роботи підприємства, установи, організації у зв’язку із отриманням роботодавцем вимог страйку;
  • на звільнення від відповідальності за невиконання взятих на себе договірних зобов’язань перед контрагентами під час страйку;
  • на висвітлення своєї позиції щодо страйку у засобах масової інформації;
  • на покриття розміру шкоди, завданої законним страйком, за рахунок страхових виплат, якщо відповідні ризики були застраховані.

На думку авторів законопроект його прийняття сприятиме створенню в Україні здорової страйкової культури, підвищенню оплати праці та стандартів праці, прибере надмірні елементи втручання держави у соціально-трудові відносини.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про призначення уповноваженої особи

Існує декілька способів призначити уповноважену особу із закупівель. Якщо на вашому підприємстві вирішили доручити додаткові обов’язки уповноваженої особи із закупівель штатному працівнику або призначити Уповноваженого за суміщенням, стануть у пригоді зразки відповідних наказів за ДСТУ 4163:2020. Скачайте їх зі статті
38039

Заява на відпустку за власний рахунок

Працівник написав «заява за свій рахунок» або «заява на відпустку за власний рахунок на період війни». Поясніть, що потрібно дотриматись мови закону та переписати заяву на відпустку без збереження заробітної плати. Зразок заяви скачайте у статті та надайте працівнику для прикладу. Поясніть, що відпустки без збереження заробітної плати є різних видів. У деяких випадках надавати чи ні таку відпустку залежить від роботодавця.
201230

Відпустка за сумісництвом: тривалість, види та порядок надання

Законодавство гарантує право сумісникам отримувати щорічну відпустку і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Який порядок надання відпустки суміснику, чи можлива відпустка за сумісництвом на одному підприємстві, чи вносити сумісників до графіка відпусток, чи передбачає законодавство відпустку на дітей суміснику — розкажемо у статті.
57434

Заява про звільнення за власним бажанням

Якщо працівник прийняв рішення завершити кар’єру в компанії, неодмінно шукатиме бланк заяви на звільнення за власним бажанням. Роз’ясніть працівнику, що оформлення такої заяви залежить від причини звільнення. Скачайте та покажіть колезі зразок заяви на звільнення за власним бажанням.
234301

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
526246

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді