Парламент голосуватиме за Законопроект «Про працю» у лютому 2020-го

Про це повідомила Юлія Свириденко, заступниця Міністра економіки, в інтерв’ю агенції «Укрінформ».

Парламент голосуватиме за Законопроект «Про працю» у лютому 2020-го

Юлія Свириденко
заступниця Міністра економіки

Трудовий договір зберігає гарантії та відкриває нові можливості, зауважила пані Юлія. Саме письмовий трудовий договір буде покладено в основу трудових відносин — угоду працівника і роботодавця в письмовій формі з зазначенням всіх прав і обов’язків сторін.

Трудовий договір СКАЧАТИ зразок

Заступниця Міністра економіки повідомила, що Міністерство розробить Рамковий трудовий договір, але його зміст може варіюватися, робітник зможе пропонувати пункти на свій розсуд.

Побільшає різновидів трудових договорів. На відміну від існуючих нині двох різновидів — строкового и безстрокового трудових договорів, розробники передбачили, що можуть бути безстрокові, строкові, короткострокові, сезонні, з нефіксованим робочим часом, учнівські і договори з домашніми працівниками. Намагалися охопити всі можливі сучасні форми працевлаштування, щоб розширити його можливості.

Штрафні санкції за порушення будуть меншими ніж зараз. Пані Юлія пояснила, що відсоток сплачених штрафів за порушення, виявлені інспекторами праці, вкрай низький (приблизно 1%). Немає сенсу в захмарних штрафах, якщо вони не сплачуються, треба шукати способи стимулювати роботодавців наймати людей легально. Наразі з нарахованих 1,5-2 млрд штрафів у бюджет потрапляє близько 55 млн грн.

З моменту підписання президентом Закону «Про працю» дається ще півроку, щоб привести у відповідність нормативно-правові акти і ще рік для того, щоб, наприклад, всі встигли перепідписати трудові договори. Це важливо, аби вся країна могла приготуватися до набрання чинності новим законом.

Заступниця Міністра економіки наголосила, що при розробці Закону особлива увага приділялася незадекларованій праці. Люди мають бути зацікавлені в офіційному оформленні праці, щоб дбати про майбутнє, відрахування до Пенсійного фонду. Зрештою, інспекція праці зможе перевірити, чи зареєстровані трудові відносини – і накласти штраф на роботодавця. З фондом та фіскальною службою намагатимемося швидко обмінюватися даними, щоб вираховувати підприємства з ознаками незадекларованої праці, а потім долучати відомства, органи для впливу на них. Силових методів тут не застосуєш.

Пані Юлія Свириденко зазначила, що в проєкті залишається нормальна тривалість робочого часу 40 годин на тиждень, а тривалість щоденної роботи визначатиметься роботодавцем із урахуванням специфіки діяльності й консультацій з представниками працівників.

Норма тривалості робочого чаcу 2020

Якщо роботодавець порушиватиме закон чи домовленості з працівником, працівник зі своїм екземпляром трудового договору зможе звертатися до суду. Наразі 95% договорів укладають в так званій «усній» формі. Новий закон дає працівникам інструмент, про який треба знати і користуватися ним та захищати свої права всіма доступними засобами.

Роботу фрілансерів регламентують шляхом запровадження дистанційної роботи. Як розказала пані Юлія, «під час розробки законопроєкту ми зустрічалися з роботодавцями і з працівниками IT-сфери, представниками профспілок і галузевих асоціацій. Вони зацікавлені в тому, щоб була можливість працювати легально, а в контракті щоб були прописані умови дистанційної роботи. Важливо, що є бажання отримувати білу зарплатню. Ми запропонували й додаткову можливість до «старого» формату декрету – якщо мати 1,5-річної дитини забажає повернутися на роботу, а не доглядати всі 3 роки, то, наприклад, може укласти договір на дистанційну роботу і працювати з дому. До речі, цей формат договору діє і для людей з інвалідністю, що отримають, таким чином, більше можливостей для працевлаштування. За військовослужбовцями ООС зберігатимуться робочі місця та зарплата.»

Наголошую, ми зберігаємо усі соціальні гарантії для тих, кого потрібно захистити, й залишаємо в новому законопроєкті все, щоб категорії працездатного населення, що потребують особливої уваги держави, не були позбавлені жодних прав.

Законопроєкт уже зареєстрований у Верховній Раді й, можливо, у лютому буде винесений на голосування у першому читанні. Мінекономіки відкрито до пропозицій та коментарів, адже законопроєкт дуже важливий та, насправді, стосується кожного.

За матеріалами Укрінформу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Новий текст проєкту Закону про працю від Уряду Дениса Шмигаля

Уряд під проводом Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля підготував оновлений проєкт нового Трудового кодексу - Закону про працю. Пропонуємо ознайомитися із текстом, що передали на узгодження до СПО профспілок
9660

Неоліберальний урядовий «Трудовий кодекс» - Закон «Про працю»: як зміниться кадрова робота у 2020 році

Трудовий договір — тільки письмовий, графік відпусток за — бажанням, 30 к. д. відпустки без збереження зарплати, додаткова угода про звільнення... Дізнайтеся, які ще новації заклав Уряд у проєкті Закону «Про працю», що має замінити КЗпП
105407

Проект Трудового кодексу: ще про деякі важливі зміни

Основним предметом обговорення Робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу у травні стали технічні коментарі, надані експертами Міжнародної організації праці. Тож розглянемо, яких ще змін зазнав Трудовий кодекс
5025

Новий проект Трудового кодексу України 2016

Трудовий кодекс України прийнято Верховною Радою у першому читанні 5 листопада 2015 року. Проект Трудового кодексу нині доопрацьовується Робочою групою Верховної Ради, до складу якої входять експерти журналу «Кадровик-01». Із текстом прийнятого за основу Парламентом проекту Трудового кодексу ви можете ознайомитися на нашому порталі
3458

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді